ΔΕΙΤΕ ΤΟ SITE

Το πιο γνωστό δίδυμο της street art στο εξώφυλλό μας

Ser και Σιμόνη Φοντάνα βοηθάνε τους άστεγους της Αθήνας. Διάβασε πώς
5

5
  • Shares

Ο Αργύρης Σαρασλανίδης (γνωστός και ως Ser) και η Σιμόνη Φοντάνα αποτελούν το κορυφαίο καλλιτεχνικό δίδυμο της ελληνικής urban / street σκηνής. Συμμετέχουν με μία εγκατάσταση με θέμα την αγάπη στην έκθεση «ΕΚΠΛΗΞΗ V» που διοργανώνει το artAZ και η Αλεξάνδρα Κολλάρου μαζί με την ΚΛΙΜΑΚΑ για την υποστήριξη των αστέγων της Αθήνας. Τους ζητήσαμε να φτιάξουν το εξώφυλλο του τεύχους 470 της A.V. και μιλήσαμε μαζί τους για τη street art.

Συμμετέχετε αφιλοκερδώς στην «ΕΚΠΛΗΞΗ V», την ετήσια έκθεση για την υποστήριξη των αστέγων της Αθήνας. 

Σιμόνη: Στηρίζουμε την ΕΚΠΛΗΞΗ από την πρώτη χρονιά –έχουμε συμμετάσχει σε όλες τις διοργανώσεις. Είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική πρωτοβουλία του artAZ που δίνει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να προσφέρουμε μέσα από τη δουλειά μας στους συνανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Αργύρης: Και έχει και αυτό το ενδιαφέρον στοιχείο του εικαστικού «τζόγου».

n

Ασχολείστε με τη street art εδώ και χρόνια. Πώς βλέπετε τη σημερινή ελληνική street art σκηνή;

Αργύρης: Όταν ξεκίνησα το graffiti δε μπορούσα ποτέ να φανταστώ την έκρηξη που θα ακολουθούσε. Η street art είναι το νέο μεγάλο ρεύμα στα εικαστικά και αυτό αρχίζει πλέον και γίνεται ορατό και στην ελληνική σκηνή, που έχει πια πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες. Έχει προσφέρει και η κρίση πολλά ερεθίσματα…

Επηρεάζει τη street art η αποδοχή που κερδίζει τα τελευταία χρόνια από μεγάλο μέρος του κόσμου που παλιότερα την έβλεπε μάλλον εχθρικά;

Αργύρης: Ναι, σίγουρα μπορείς να πεις ότι γίνεται πιο commercial, ωστόσο είναι τέτοια η φύση αυτού του χώρου που κάθε μορφή προβολής και αποδοχής έχει θετικό πρόσημο, ενδυναμώνει.

n

Τι σκέψεις κάνατε όταν είδατε το έργο σας τυπωμένο στο εξώφυλλο μιας εφημερίδας δρόμου που κυκλοφορεί σε όλη την πόλη;

Σιμόνη: Είναι πολύ ευχάριστο και τιμητικό για εμάς να βλέπουμε τη δουλειά μας στο εξώφυλλο ενός περιοδικού που φτάνει κάθε εβδομάδα στα χέρια τόσων πολλών κατοίκων της πόλης. Είναι ένα υπέροχο όχημα μεταφοράς της τέχνης.
Αργύρης: Κατά κάποιο τρόπο ταιριάζει με την ιδέα που βρίσκεται στον πυρήνα της street art, την πρόσβαση σε όλους. Μας αρέσει πολύ αυτό.

Πείτε μας δυο λόγια για το έργο που φτιάξατε για το εξώφυλλο της A.V.

Σιμόνη: Το έργο ανήκει στη σειρά You Shall Be As Gods, έργα που συνδυάζουν στοιχεία της βυζαντινής εικονογραφίας με τον ποπ σουρεαλισμό και τη δική μας οπτική του κόσμου. Ζούμε σε μια περίοδο αλλαγών και ανατροπών, αποτέλεσμα των οποίων είναι να έχει εισχωρήσει ο φόβος σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Με το έργο αυτό λέμε ΟΧΙ στον φόβο.
Αργύρης: Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνεργατικής μας δουλειάς. Το συγκεκριμένο έργο θέλει να περάσει ένα μήνυμα ενδυνάμωσης –δε χρειάζεται να φοβόμαστε, όλα θα πάνε καλά.

n
Έργο της Σιμόνης Φοντάνα

«Μη φοβού». Εσείς τι φοβάστε στην Ελλάδα του 2014;

Σιμόνη & Αργύρης: Αυτό που φοβόμαστε είναι η χειραγώγηση του ανθρώπου μέσω του φόβου. Ο φόβος είναι αντιπαραγωγικό συναίσθημα, σε απομονώνει, σε καθηλώνει και δε σου επιτρέπει να είσαι ενεργητικό υποκείμενο. Η τέχνη είναι το αντίθετο: δημιουργία και επικοινωνία, ιδιαίτερα η τέχνη του δρόμου.

Πολλές φορές δουλεύετε μαζί. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιρροές που έχει δεχτεί ο ένας από τον άλλο;

Σιμόνη: Έχουμε μια πολύ αβίαστη και παραγωγική συνεργασία –συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο και εξελισσόμαστε μέσα από τις κοινές μας δουλειές. Όσον αφορά εμένα, γνώρισα την street art μέσα από τον Αργύρη, οπότε η επιρροή του σε εμένα είναι αυτονόητη.
Αργύρης: Όταν δουλεύουμε μαζί προσαρμόζεται ο ένας στο στυλ του άλλου και το αποτέλεμα είναι κάτι που αντιπροσωπεύει και τους δυο μας, πηγαίνοντας τη δουλειά μας ένα βήμα παραπέρα. Η Σιμόνη με έφερε πιο κοντά στην αισθητική του ποπ σουρεαλισμού και εγώ την έφερα πιο κοντά στην αισθητική του graffiti και της street art.

n

Σιμόνη, είσαι η πιο γνωστή γυναίκα που ασχολείται με τη street art σκηνή. Γιατί οι γυναίκες είναι λιγότερες από τους άντρες σ’ αυτό το χώρο;

Σιμόνη: Πλέον ασχολούνται πολλές γυναίκες, είναι θέμα χρόνου να αναδειχθούμε. Στα πρώτα στάδια του κινήματος, κυρίως με το underground graffiti σε τρένα, πράγματι ήταν πρωτίστως ανδρικό σπορ. Τα πράγματα αλλάζουν –το Μάρτιο π.χ. θα συμμετάσχω σε μια πολύ μεγάλη ομαδική δράση με 100 γυναίκες καλλιτέχνιδες στο Λονδίνο. Οι γυναίκες είμαστε εδώ!

n
Έργο της Σιμόνης Φοντάνα

Αν μπορούσατε να ζωγραφίσετε σε όποιο κτίριο/μέρος θέλατε στην Αθήνα, τι θα φτιάχνατε και πού;

Σιμόνη & Αργύρης: Θα προτιμούσαμε να δημιουργήσουμε σε κάποια υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης, προσφέροντας έτσι μια ευχάριστη νότα στην καθημερινότητα των κατοίκων της.

n
Έργο του Αργύρη Σαρασλανίδη


Οι Ser & Simoni αποτελούν το κορυφαίο καλλιτεχνικό δίδυμο της Ελληνικής urban / street σκηνής. Σαν καλλιτεχνικό ντουέτο, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά, έχουν συμμετάσχει σε δεκάδες εκθέσεις, graffiti & street art festivals και art fairs στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πιο πρόσφατη την παρουσία τους στο Moniker Art Fair στο Λονδίνο. Ο Ser και η Simoni εκπροσωπούνται διεθνώς από το artAZ, ενώ αυτήν την εβδομάδα μπορείς να τους δεις στο Ρομάντσο στην έκθεση ΕΚΠΛΗΞΗ 5, όπου παρουσιάζουν έργα αλλά και την εικαστική εγκατάσταση Montsrous Love. Μπορείς να βοηθήσεις στην υποστήριξη των αστέγων της Αθήνας αγοράζοντας ένα από τα έργα της ΕΚΠΛΗΞΗΣ που διατίθενται σε συμβολική τιμή (50 ευρώ), ή συμμετάσχοντας στη σιωπηλή δημοπρασία που διοργανώνεται στα πλαίσια της έκθεσης. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ AV

ΕΛΛΑΔΑ
26.07.2017 - 12:08
Τα Ellinika Hoaxes ερευνούν το δημοσίευμα με την πρόβλεψη του Ηλία Τσιάπα
26.07.2017 - 12:08
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
26.07.2017 - 19:34
Στέλνοντας ένα απλό e-mail
26.07.2017 - 19:34
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24.07.2017 - 16:52
Δεξιά και αριστερά, σε Ευρώπη και Ελλάδα
SMART LIFE
25.07.2017 - 15:08
ΘΕΜΑ
24.07.2017 - 11:00
Το φημισμένο ημερολόγιο επιλέγει αποκλειστικά ένα all-star black cast για να ζωντανέψει το αγαπημένο παραμύθι