Αθλητισμος

Στην Κύπρο με αφορμή το 7ο τουρνουά γκολφ Aegean Airlines Pro-Αm

Λάρνακα. Λεμεσός. Λευκωσία. Πάφος.

4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
ΤΕΥΧΟΣ 396
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kypros.jpg
φωτό: Δημήτρης Ανδρίτσος

Κύπρος: Ταξίδι στη Μεγαλόνησο με αφορμή το 7ο τουρνουά γκολφ Aegean Airlines Pro-Αm.

Λάρνακα. Λεμεσός. Λευκωσία. Πάφος. Η Κύπρος κλείνει το μάτι στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, στον κόσμο, στο καλοκαίρι που πλησιάζει ακάθεκτο. Πριν από λίγες μέρες, στους λόφους της Αφροδίτης, σταρ αθλητές από όλο τον κόσμο περιφέρονται από τρύπα σε τρύπα στο διεθνών προδιαγραφών γήπεδο γκολφ του Aphrodite Hills, βοηθοί κουβαλούν τους σάκους με τα μπαστούνια. Ο Καρεμπέ συναντά τον Γκώνια και τον Τζόρτζεβιτς. Το απόλυτο ραντεβού έχει κλειστεί· τρύπα νούμερο 8, η πιο όμορφη της Ευρώπης με θέα το απέραντο γαλάζιο. Χρώματα λευκό, γαλάζιο, πράσινο. Το 7o τουρνουά γκολφ «Aegean Airlines Pro-Αm» έχει ξεκινήσει λαμπερό.

Η πρωτεύουσα. Είναι συγκινητική. Είναι μοντέρνα, ζωηρή, είναι η μοναδική διαιρεμένη πρωτεύουσα στον κόσμο. Τριγυρίζουμε στα στενά της παλιάς πόλης, στη λαϊκή γειτονιά, στις πλατείες και στα μουσεία, χαζεύουμε τις δύο λιμουζίνες του Μακάριου στην αυλή του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου, ρίχνουμε κλεφτές ματιές στη νεκρή ζώνη. Έξω από την ταβέρνα του Ματθαίου (28ης Οκτωβρίου) ένας ξένος μάς λέει: «Καταπληκτικό φαγητό». Δύο βήματα πιο κάτω, στο γλυκοπωλείο τα Τρία Φανάρια, γίνεται χαμός με το καζάν ντιπί που το φτιάχνει από το 1952. Φτάνουμε στο τσεκ πόιντ. Στο βάθος, η κόκκινη σημαία μάς αγριεύει. Δεν περνάμε τη μίζερη γραμμή με τα συρματοπλέγματα, δεν θέλουμε σφραγίδα του ψευδοκράτους στα διαβατήριά μας, οι παλιοί μάς θύμισαν ότι εδώ υπάρχει μια ανοιχτή πληγή κι ας είναι πια η Κύπρος περήφανη για τη νέα ευρωπαϊκή ταυτότητά της.

Οι αρχαιολογικοί τόποι. Στο αρχαιολογικό πάρκο της Κάτω Πάφου, τα καταπληκτικά ψηφιδωτά των Οικιών (οικία του Διονύσου, του Θησέα, του Ορφέα, του Αιώνα), από τα ωραιότερα της Ανατολικής Μεσογείου, χρονολογούνται από τον 2ο μέχρι τον 5ο αιώνα και βρίσκονται από το 1980 στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Στα περίχωρα της Λεμεσού, το ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, η Αμαθούντα και ο αρχαιολογικός χώρος του Κουρίου με το αναστηλωμένο Ελληνο-ρωμαϊκό θέατρο (2 π.Χ. αιώνα) σε χρήση σήμερα. Από τις πιο εντυπωσιακές αρχαιολογικές περιοχές του νησιού.

Το όρος Τρόοδος. «Τ’ αηδόνια δε σ’ αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες» έγραφε στο «Ελένη» ο Γιώργος Σεφέρης. Βόλτες στη φύση, μοναστήρια, χωριουδάκια (Πλάτρες, Λανέα, Παλαιχώρι, Πλατανίστασα και τ’ άλλα με τις βυζαντινές ξυλόστεγες εκκλησίες, Ουνέσκο και αυτές).

Οι παραλίες. Ο καιρός είναι ζεστός, κορίτσια κι αγόρια ξεχύθηκαν στις παραλίες με λουλουδάτα παρεό, σανδάλια, πασαλειμμένα με αντηλιακά με γεύση καρύδας και τροπικών φρούτων. Αγία Νάπα, Nissi Beach, Πέτρα του Ρωμιού, Λάρα. Στην Ακτή του Κυβερνήτη έχουν ήδη γεμίσει ασφυκτικά οι ψαροταβέρνες.

Το 7o διεθνούς κύρους τουρνουά γκολφ Aegean Airlines Pro-Αm. Έχει καθιερωθεί σαν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα γκολφ στην Ευρώπη. Η ιδέα ξεκίνησε από την αγάπη του πρόεδρου της Aegean Airlines Θεόδωρου Βασιλάκη για το άθλημα, μας πληροφόρησε η ψυχή της παρέας Ρούλα Σαλούτση, διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της Aegean. Και έτσι, στα έξι χρόνια διεξαγωγής του έχει «ταξιδέψει» στα καλύτερα γήπεδα στην Ελλάδα φέρνοντας στη χώρα μας υψηλής ποιότητας τουρισμό, συμβάλλοντας στην καθιέρωση ενός αθλητικού γεγονότος που τελεί υπό την αιγίδα των PGAs of Europe, της πιο αναγνωρισμένης ένωσης επαγγελματιών του γκολ στην Ευρώπη. Το γήπεδο απλώνεται σε μια έκταση 6.300 μέτρων, στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Aphrodite Hills Resort & Golf», και το έχει σχεδιάσει ο διάσημος αρχιτέκτονας Cabell Robinson. Το φετινό τουρνουά τίμησαν με τη συμμετοχή τους 45 ομάδες, αποτελούμενες από έναν επαγγελματία και τρεις ερασιτέχνες παίκτες, διεκδικώντας το υψηλότερο prize fund της Ευρώπης (€ 62.700 συνολικά). Νικητής ο Ισπανός Zeke Martinez (Italy), δεύτερος ο Ουαλός Liam Bond (UK). Στην ομιλία του στην Τελετή Απονομής Επάθλων, ο κ. Βασιλάκης μάς λέει συγκινημένος: «Η Aegean Airlines βλέπει την κρίση σαν μια ευκαιρία για αποφασιστική και ομαδική δράση». Πεποίθησή του είναι πως το γκολφ είναι μια δυναμική αγορά, που επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, προσελκύει ποιοτικό τουρισμό και το πιο σημαντικό μπορεί να βελτιώσει το τουριστικό προφίλ της χώρας μας. Το τουρνουά συνδέεται κάθε φορά με έναν κοινωφελή σκοπό – φέτος προσφέρει το ποσό των € 8.000 στο Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου για άτομα με νοητική στέρηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ