Αρχειο

Χουντικός πραξικοπηματίας ο Ηλίας Παππάς

Πατέρας του χρυσαυγίτη βουλευτή Χ. Παππά

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
50329-103244.jpg

Αξιωματικός του πυροβολικού, προσωπικός φίλος με τον αρχηγό της χούντας Γεώργιο Παπαδόπουλο και ενεργός πραξικοπηματίας την 21η Απριλίου 1967, οπότε καταλύθηκε το δημοκρατικό πολίτευμα, υπήρξε ο κ. Ηλίας Παππάς, 89 ετών σήμερα, πατέρας του βουλευτή κ. Χρήστου Παππά, που απολογείται αύριο στον ανακριτή, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Με την επικράτηση της δικτατορίας, ο κ. Ηλίας Παππάς ανταμείφθηκε από το δικτάτορα Παπαδόπουλο με νευραλγικές θέσεις, όπως Διευθυντής του Α2 στο Γ΄ Σώματ Στρατού και κυβερνητικός επίτροπος στην Τράπεζα της Ελλάδος

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ο κ. Παππάς μηνύθηκε μαζί με άλλους χουντικούς αξιωματικούς από το δικηγόρο Ευάγγελο Γιαννόπουλο (μετέπειτα βουλευτή και υπουργό του ΠΑΣΟΚ), για εσχάτη προδοσία. Δεν δικάστηκε, εξαιτίας των ρυθμίσεων που που «διέσωσαν» το μεταβατικό πρόεδρο στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη. Το Μάρτιο του 1975, ο Ηλίας Παππάς αποστρατεύτηκε κατά την «αποχουντοποίηση», μαζί με εκατοντάδες συναδέλφους του, παραμένοντας όμως στις συνατξιούχος του στρατού. Το 2005 κατάφερε, μετά από νομικούς αγώνες, να πάρει το βαθμό του αντιστρατήγου σε αποστρατεία.

Στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφιος της ΧΑ στα Γιάννενα, όπου η οργάνωση δεν εξέλεξε βουλευτή. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ