Αρχειο

Χίλια Φιλιά

Στην Αθήνα και σε όλο τον κόσμο

112377-222532.jpg
Μαρίζα Μάντζιου
ΤΕΥΧΟΣ 469
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
60820-133200.jpg

Ό,τι και να γίνει εμείς θα φιλιόμαστε. Ερωτευμένοι, προδότες, πολιτικοί, τραγουδίστριες on stage, κοσμικοί με φιλιά στον αέρα, διαδηλωτές, ταξιδιώτες, στα παράνομα ή σε επίσημες εκδηλώσεις, βραβευμένοι και losers, όλοι, πάντα, θα φιλιόμαστε. Ένα φιλί λύνει πολλά προβλήματα και κάνει καλή γυμναστική στους μύες του προσώπου.

KISSING IN ATHENS 20 + 1 μέρη στην πόλη για παθιασμένα φιλιά

1. Στους τσολιάδες στο Σύνταγμα. Θα σας φωτογραφίσουν δεκάδες Κινέζοι. Θα γίνετε διάσημοι και ο έρωτάς σας θα κάνει το γύρο του κόσμου.

2. Allou fun park - Στη ρόδα. Φιλί με ίλιγγο. Ο Χίτσκοκ το έκανε μέχρι και ταινία, στο «Vertigo».

3. Μπροστά στην κάμερα τροχαίας στο Σύνταγμα. Δείξτε τους ότι υπάρχουν και ερωτευμένοι Αθηναίοι.

4. Τελεφερίκ Λυκαβηττού. Ένα φιλί με θέα την Αθήνα πιάτο και αρκετή απομόνωση (οι περισσότεροι προτιμούν τα σκαλιά). Ωραίο φιλί, ρομαντικό και ελαφρώς κουνημένο.

5. Στο Athens Pride. Γιατί ένα φιλί παθιασμένο μπορεί να είναι και συμβολικό. Αν φιληθούν στρέιτ στο Pride, τότε γίνεται ακόμα πιο συμβολικό.

6. Στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στη Σίνα. Το ιδανικό μέρος για το ένα μικρό, τρυφερό και κυριολεκτικό, γαλλικό φιλί.

7. Στο Πλανητάριο. Όπως είστε καθισμένοι και βλέπετε το μεγαλείο του γαλαξία, συνειδητοποιείτε και το μεγαλείο του ανθρώπου σας. Φιλήστε τον κάτω από την απεραντοσύνη του σύμπαντος.

8. Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Στο φουαγιέ, δίπλα στο «Φιλί» του Ροντέν. Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε. Εμπνευστείτε κι εσείς.

9. Μπροστά από το ναό των Αγίων Φραγκίσκου & Κλάρας. Στην οδό Γκυιλφόρδου 7, απέναντι από την πλατεία Βικτωρίας, όπου υπάρχει φυλαγμένο μέρος των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου. Τιμήστε τη μνήμη του μ’ ένα φιλί.

10. Θεοφάνεια, στο λιμάνι του Πειραιά. Καθιερώνεται το γκέι φιλί στον αγιασμό των υδάτων, μετά τη φετινή μεγάλη επιτυχία. Απόλαυση και διαμαρτυρία.

11. Στο Αεροδρόμιο Αθηνών. Για τους πολύ ψαγμένους υπάρχει ένα μυστικό πάρκινγκ που βλέπεις όλες τις προσγειώσεις και τις απογειώσεις. Ψάξτε το. Για ένα φιλί που σε ταξιδεύει.

12. Στο Παρκάκι της Μίας Νυκτός. Στη συμβολή Αλεξάνδρας & Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από τον κινηματογράφο Αθήναιον. Διακριτικό, σκοτεινό, απομονωμένο, αλλά όχι επικίνδυνο σημείο. Μην κάνετε υπερβολές.

13. Στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό Αβέρωφ. Βασικά στη γύρω περιοχή που έχει άπλα και δεν χρειάζεται να είστε μέσα στο οπτικό πεδίο ενοχλημένων. Βοηθάει και η θάλασσα που είναι ρομαντικό σκηνικό.

14. Πάνω στη γέφυρα Καλατράβα. Αν είναι να φιληθείς σε γέφυρα, ας είναι σε μία ιδιαίτερου σχεδιασμού. Πολύ πιθανό να σας κορνάρουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα περνώντας από κάτω.

15. Θέατρο Λυκαβηττού, στα βραχάκια. Απόμερα, ήσυχα, ρομαντικά και μπορείς να ακούς τις πρόβες των συναυλιών για ρομαντικό σάουντρακ (γιατί τη μέρα της συναυλίας δεν θα ’ναι και τόσο μοναχικά). Προσοχή, γλιστράει.

16. Στον Λόφο του Στρέφη, τελευταίο πεζούλι πάνω. Με θέα κινηματογραφική και αέρα εξαρχιώτικο.

17. Στο Άλσος Γαλατσίου από το Zeppelin δεξιά. Εκεί θα βρεθείτε με το αυτοκίνητο στον περιφερειακό Γαλατσίου. Ωραία θέα και ωραία μπαράκια εκεί κοντά για το ποτό «μετά».

18. Ανάβαση Λυκαβηττού. Μετά το θέατρο τρίτο παγκάκι αριστερά, στο ξύλινο κιόσκι. Όσο σκοτεινά πρέπει και με θέα που εμπνέει ερωτικές ιστορίες. Προσοχή: ανεβαίνουν κάγκουρες με τη μουσική τσίτα στα ηχεία και χαλάνε το μάτζικ.

19. Στο Τραμ, στάση Εδέμ. Την ταχύτητα του τραμ τη γνωρίζουμε όλοι. Κάπως πρέπει να περάσει η ώρα μέχρι να φτάσετε στον (τόσο μακρινό) προορισμό σας. Ειδικά αν είστε οι μόνοι επιβάτες στο όχημα.

20. Στα Βραχάκια της Πειραϊκής. Φιλί με αλμύρα. Ωραίες μπιραρίες δίπλα για να σβήσετε την κάψα. Σκηνικό για να σχεδιάσετε τις λεπτομέρειες του γάμου σας.

21. Στον Προφήτη Ηλία, στην κορυφή της Καστέλας. Στο μπαλκόνι του bowling center βλέπεις Ακρόπολη και θάλασσα και Σαλαμίνα. Γενικά έχεις όλο τον κόσμο στα πόδια σου. Ρομαντικό όσο πρέπει.

n

Εικονογράφηση: Άννα Δημητρίου

ΤΙ ΓΕΥΣΗ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΦΙΛΙΑ;

Νεαρός αναρωτιέται στο Yahoo Answers: «Πρόκειται να φιλήσω για πρώτη φορά. Θα φιλήσω ένα κορίτσι και θα ήθελα να ξέρω τι γεύση έχει και πώς νιώθεις. Δεν είμαι ερωτευμένος, απλώς θα το κάνω για να δω πώς είναι. Μας έχει φάει και τους δύο η περιέργεια».

Απαντήσεις

» Είναι υγρό και γλοιώδες.

» Έχει τη γεύση από το τελευταίο πράγμα που έχεις βάλει στο στόμα σου. Προσπάθησε να έχεις μαζί σου τσίκλες μέντας, μασήστε και οι δύο από μία. Και θυμήσου: δεν έχει σημασία η γεύση, αλλά η αίσθηση.

» Ανάλογα με το πρόσωπο: άλλα φιλιά έχουν γεύση γλυκιά και άλλα έχουν γεύση μέντας.

» Συγγνώμη, αλλά γιατί να δώσεις το πρώτο φιλί της ζωής σου σε κάποιον που δεν αγαπάς καν;

» Φρόντισε να φοράς προφυλακτικό.

» Όλα εξαρτώνται από τη γεύση που έχει το λιπ-γκλος.

image

Εικονογράφηση: Άννα Δημητρίου

Άλλα σχόλια περί φιλιού

» Το φιλί των αντρών είναι συνήθως λίγο πιο επιθετικό και πιο υγρό. Των γυναικών είναι πιο στεγνό, αν και δεν μπορώ να πω ότι έχω φιληθεί με πολλές γυναίκες.

» Άσχετο: Εμένα τα φιλιά μού αφήνουν μία μεταλλική γεύση στο στόμα. Είναι λογικό;

» «I kissed a girl, and I liked it».

» Τα φιλιά έχουν πάντα την ίδια γεύση, απλώς οι άντρες βάζουν πιο πολλή γλώσσα.

» Εγώ πάλι πιστεύω ότι όλη τη διαφορά την κάνουν τα γένια.

» Οι περισσότερες γυναίκες φοράνε κραγιόν ή λιπ-γκλος, άρα τα φιλιά τους πάντα έχουν πιο γλυκιά γεύση.

» Η γεύση των φιλιών κυρίως εξαρτάται από τη στοματική υγιεινή, την κατανάλωση τροφών ή την ποιότητα του σάλιου – και όχι από το φύλο. Διατίθεμαι για περαιτέρω πειράματα για να αποδείξω τη θεωρία μου.

» Δεν έχω φιλήσει ούτε έναν άντρα που να μην καπνίζει.

n

Εικονογράφηση: Άννα Δημητρίου

Τα 10 πιο συζητημένα φιλιά

1. Leonid Brezhnev - Erich Honecker. Tο ιστορικό φιλί μεταξύ των ηγετών Leonid Brezhnev, της Σοβιετικής Ένωσης και Erich Honecker, της Ανατολικής Γερμανίας, τον Ιούνιο του 1979. Αποτυπώθηκε ως γκραφίτι πάνω στο Τείχος του Βερολίνου, πλέον γνωστό ως East Side Gallery, από τον Ρώσο Dmitri Vrubel και εξελίχθηκε στο πιο διάσημο σουβενίρ της πόλης.

2. Unconventional surrender. Για τους Αμερικανούς θεωρείται το πιο διάσημο φιλί του αιώνα. Στις 14 Αυγούστου 1945, στα πλαίσια των εορτασμών για τη νίκη των ΗΠΑ εναντίον της Ιαπωνίας, ένας ναύτης φιλά μια νοσοκόμα καταμεσής της Times Square στη Νέα Υόρκη. Ο φωτογράφος Alfred Eisenstaedt απαθανατίζει το ερωτικό ενσταντανέ και έπειτα η περίφημη φωτογραφία γίνεται εξώφυλλο στο περιοδικό «Life» και σύμβολο ειρήνης, αγάπης και ελπίδας.

3. Κώστας Κάππας - Περικλής Ασημακόπουλος. Για τις ανάγκες του σεναρίου της σειράς «Κλείσε τα μάτια» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, τον Νοέμβριο του 2003, οι ηθοποιοί ανταλλάσσουν ένα ερωτικό φιλί. Η σκηνή συζητείται στα μεσημεριανά προγράμματα ως το πιο hot τηλεοπτικό σκάνδαλο της εποχής. Το ΕΣΡ χαρακτηρίζει τη σκηνή «χυδαία και απαράδεκτη» και επιβάλλεται στο Mega πρόστιμο 100.000 ευρώ. Τρία χρόνια μετά, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει την ποινή εκτιμώντας ότι δεν υπήρχε τίποτα επιλήψιμο και ο Παπακαλιάτης δικαιώνεται.

4. Downton Abbey. Ο Πύργος του Ντάουντον ή Downton Abbey, η αριστουργηματική σειρά του BBC που κέρδισε «Χρυσές Σφαίρες» και δεκάδες βραβεία, συζητήθηκε πολύ όταν έκανε πρεμιέρα στη χώρα μας. Κυρίως γιατί η δημόσια τηλεόραση λογόκρινε μία από τις σκηνές του πρώτου επεισοδίου, εκείνη με την αγκαλιά και το φιλί του δούκα με το λακέ του. Η ΝΕΤ, μετά το σάλο που προκλήθηκε, παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος και, προκειμένου να επανορθώσει, πρόβαλε ξανά το επεισόδιο με την επίμαχη σκηνή την επόμενη μέρα, αλλά πιο αργά.

5. Madonna - Britney Spears - Christina Aguilera. Το 2009 στα MTV Music Awards, η βασίλισσα της pop Madonna, κατά τη διάρκεια του τραγουδιού «Like a virgin», έδωσε live στη σκηνή ένα καυτό φιλί στην Britney και έπειτα ένα στην Christina, μπροστά στα έκπληκτα μάτια χιλιάδων θεατών. Αργότερα, το επανέλαβαν αδέξια και διάφορες εγχώριες σταρ.

6. Vancouver Riot Kiss. Η περίφημη φωτογραφία που έκανε πάταγο στο διαδίκτυο. Ένα ζευγάρι που φιλιέται καταμεσής του δρόμου δίχως να νοιάζεται για το μπάχαλο των ταραχών γύρω του. Στην πραγματικότητα, βρίσκεται στο Βανκούβερ κατά τη διάρκεια σύρραξης οπαδών μετά από αγώνα χόκεϊ.

7. Angelina Jolie - James Haven. Σάλο είχε προκαλέσει το φιλί της Angelina στον αγαπημένο της αδερφό, όταν κέρδισε το Όσκαρ για τον Β΄ γυναικείο ρόλο το 2000. Μετά την απονομή, η Angelina αποφάσισε να μοιραστεί τη χαρά της μαζί του φιλώντας τον… στο στόμα.

8. Richard Gere - Shilpa Shetty. Ο παρορμητισμός του Richard Gere προκάλεσε τη οργή των Ινδών όταν ο ηθοποιός σε μία εκδήλωση κατά του AIDS το 2007, στο Νέο Δελχί, στην οποία είχε προσκληθεί, άρπαξε και φίλησε μια Ινδή συνάδελφό του που είχε αναλάβει χρέη παρουσιάστριας. Η κίνησή του εξόργισε τους Ινδούς, που τον κατηγόρησαν για έλλειψη σεβασμού στα ήθη της χώρας.

9. Nina de Chiffre - Salvatore Piccione. Το πιο πολυσυζητημένο φιλί σε… κράνος. Η ακτιβίστρια Nina, το 2013, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στο Πιεμόντε της Ιταλίας πλησίασε τον αστυνομικό Salvatore και φίλησε το κράνος του. Η ιταλική αστυνομία τη μήνυσε για περιύβριση αστυνομικής αρχής και σεξουαλική παρενόχληση, φέρνοντάς την αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη.

10. Le baiser de l’hôtel de ville. Το 1950, ο Γάλλος φωτογράφος Robert Doisneau «τράβηξε» την πιο διάσημη φωτογραφία του, στην οποία απεικονίζεται ένα ζευγάρι να φιλιέται σε ένα πολυσύχναστο δρόμο του Παρισιού. Η φωτογραφία του φιλιού, αποκομμένη από πολιτικά πλαίσια, όπως η χαρά μιας πολεμικής νίκης, έγινε διεθνές σύμβολο της νεανικής αγάπης στο Παρίσι.

n

27 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΛΙΑ

» Σε κάθε φιλί του ενός λεπτού καίγονται περισσότερες από 25 θερμίδες. Αν τρακάρουνε και οι μύτες, εννοείται ότι καίγονται ακόμα πιο πολλές.

» Το πρώτο κινηματογραφικό φιλί του Bollywood εμφανίστηκε σε ταινία του 1978. (Πιο πριν δεν επιτρεπόταν.)

» Το φιλί είναι πιο υγιεινό από τn χειραψία.

» Κανένα αποτύπωμα φιλιού δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο. Κάτι σαν τα δαχτυλικά αποτυπώματα.

» Κάθε φιλί περιέχει περίπου 9 μιλιγκράμ νερού και περίπου 0,7 γραμμάρια πρωτεΐνης και λίπους.

» Στο Κάμα Σούτρα περιλαμβάνονται 30 διαφορετικά είδη φιλιών.

» Οι Ρωμαίοι, σαν χαιρετισμό, συνήθιζαν να φιλιούνται στα μάτια.

» Οι Μαλαισιανοί, πάλι, αντί να φιλιούνται τρίβουν τις μύτες τους.

» Μύτη προτιμούσαν και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για φιλί, αντί της παραδοσιακής μεθόδου.

» Περίπου το 90% του πληθυσμού της γης φιλιέται.

» Το φιλί βοηθάει στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών.

» Η τέχνη ή «επιστήμη» του φιλιού λέγεται φιληματολογία.

» Ο μεγαλύτερος βαθμός αναγνώρισης και κύρους στη Ρωσία ήταν να σε φιλήσει (στο μάγουλο) ο τσάρος.

» Η ακμή δεν κολλάει με το φιλί.

» Το 2004, στη Μανίλα, περισσότερα από 5.000 ζευγάρια βγήκαν στους δρόμους για ένα τεράστιο δημόσιο φιλί.

» Το 50% όλων των ανθρώπων της γης ανταλλάσσουν το πρώτο τους φιλί πριν τα 14.

» Ο Alfred Wolfram από το Νέο Μπράιτον φίλησε 8.001 ανθρώπους μέσα σε 8 ώρες. Ο τελευταίος προφανώς του ξέφυγε στο μέτρημα.

» Τα χείλη είναι 100 φορές πιο ευαίσθητα από τις άκρες των δαχτύλων.

» Οι καθολικοί φιλούν τους κόμπους στο κομποσκοίνι σαν μέρος του τελετουργικού της προσευχής τους.

» Οι Μουσουλμάνοι φιλούν τη Μαύρη Πέτρα στο μεγάλο προσκύνημά τους στη Μέκκα.

» Στα αρχαία Μέγαρα, σε γιορτές αφιερωμένες στον ήρωα Διοκλή, εραστή του Φιλολάου, νέοι άντρες διαγωνίζονταν στο φιλί. Ο κριτής αποφάσιζε ποιος φιλούσε καλύτερα και τον τιμούσε με ένα δάφνινο στεφάνι.

» Το φιλί μακραίνει τη ζωή.

» Τα δύο τρίτα των ανθρώπων γέρνουν το κεφάλι τους δεξιά, όταν φιλάνε.

» Το 66% των ανθρώπων κλείνουν τα μάτια τους κατά τη διάρκεια του φιλιού.

» Το μακρύτερο φιλί στην ιστορία δόθηκε στη Νέα Υόρκη, στις 5 Δεκεμβρίου του 2001. Ένα ζευγάρι πέρασε στο Βιβλίο των Ρεκόρ με ένα φιλί διάρκειας 30 ωρών, 59 λεπτών και 27 δευτερολέπτων.

» Το γαλλικό φιλί κάνει χρήση όλων των μυών του προσώπου. Μιλάμε για γυμναστική, όχι αστεία.

» Το λεγόμενο «γαλλικό φιλί» οι Γάλλοι το λένε «αγγλικό φιλί».

n

Εικονογράφηση: Άννα Δημητρίου

ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΦΙΛΙ

Στην ταινία «Να έχεις και να μην έχεις» (1944), η Λορίν Μπακόλ (Σλιμ) δίνει ένα φιλί στον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ (Στιβ).

Στιβ: Γιατί το έκανες αυτό;

Σλιμ: Αναρωτιόμουν αν θα μου αρέσει.

Στιβ: Και τι αποφάσισες;

Σλιμ: Δεν ξέρω ακόμα.

(Φιλιούνται πάλι)

Σλιμ: Είναι καλύτερα όταν βοηθάς κι εσύ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ