Αρχειο

Farmers Republic

H πρώτη ιδιωτική αγορά παραγωγών βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων έστησε πάγκους και μας περιμένει

6971-132439.jpg
Ελένη Σταματούκου
ΤΕΥΧΟΣ 474
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
63639-140935.jpg

Πάγκοι γεμάτοι βιολογικά φρούτα και λαχανικά, ένα παντοπωλείο που στα ράφια του μπορεί να βρει κανείς παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα και στο μέσο μια κουζίνα όπου μαγειρεύονται τα πιο νόστιμα φαγητά. Κάπως έτσι είναι διαμορφωμένος ο χώρος όπου στεγάζεται το Farmers republic, η πρώτη ιδιωτική αγορά παραγωγών βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων. Το Farmers Republic είναι αυτό ακριβώς που μαρτυρεί ο τίτλος του, μια δημοκρατία των αγροτών στην οποία παραγωγοί και καταναλωτές έχουν τον πρώτο λόγο.

Το Farmers Republic είναι η εξέλιξη της επιτυχημένης επιχειρηματικής ιδέας Gineagrotis.gr. Το Gineagrotis.gr ξεκίνησε πριν δυο χρόνια από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, με σκοπό να κάνει τους καταναλωτές αγρότες. Συγκεκριμένα, μέσω της έξυπνης αυτής πλατφόρμας, οι καταναλωτές επιλέγουν μέσα από ένα δίκτυο παραγωγών το χωράφι και τα προϊόντα που θέλουν να καλλιεργήσουν. Το Farmers Republic, όπως μου εξηγεί ο 29χρονος Δημήτρης, κάνει ένα βήμα παραπέρα, φέρνει στον καταναλωτή εκτός από το προϊόν και τον ίδιο τον παραγωγό, ο οποίος πλέον έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει στον πελάτη το προϊόν του, αναπτύσσοντας μαζί του σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού.

To Farmers Republic δημιουργήθηκε κατά το πρότυπο των farmers market του εξωτερικού. O Δημήτρης ταξίδεψε αρκετά και επισκέφθηκε πολλές τέτοιου τύπου κλειστές αγορές. Η αγορά όμως που του κίνησε περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν η Eatitaly (Eat + Italy). Πρόκειται για την πιο γνωστή στον κόσμο αλυσίδα υπερκαταστημάτων που δημιούργησαν Ιταλοί επιχειρηματίες με σκοπό να προωθήσουν τα ιταλικά προϊόντα. Ο δημιουργός τους Oscar Farinetti είχε τη φαεινή ιδέα να μετατρέψει το 2005 ένα εργοστάσιο βερμούτ στο Τορίνο της Ιταλίας σε μια μεγάλη κλειστή αγορά τροφίμων και ποτών. Έτσι και ο Δημήτρης, ύστερα από αρκετό ψάξιμο, βρήκε στην περιοχή του Άγ. Στέφανου τον ιδανικό χώρο, ένα μεγάλο (1.200 τ.μ.) και φωτεινό κτίριο το οποίο παλιά φιλοξενούσε έκθεση αυτοκινήτου. Μετά από πολύ κόπο το Σάββατο 25 Ιανουαρίου άνοιξε της πύλες της η πρώτη στεγασμένη αγορά χωρίς μεσάζοντες στη χώρα μας. «Αυτό που κάνουμε δεν αποτελεί καινοτομία, απλά είναι κάτι που επιχειρείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η καινοτομία μας έγκειται στο γεγονός ότι θα εντάξουμε το Farmers Market σε ένα e-shop με διανομή κατ’ οίκον 24 ώρες το 24ωρο, πράγμα που δεν υπάρχει στον υπόλοιπο κόσμο» μου επισημαίνει ο Δημήτρης.

n

Δημήτρης Κουτσολιούτσος

«Τρώω, αγοράζω και μαθαίνω», πάνω σε αυτό το τρίπτυχο έχει βασιστεί το Farmers Republic. Οι καταναλωτές που επισκέπτονται το χώρο μπορούν να δοκιμάσουν, να αγοράσουν, αλλά και να μάθουν τα πάντα για τα προϊόντα που φιλοξενούνται είτε πάνω στους 40 πάγκους, είτε στο παντοπωλείο ή στα ψυγεία της αγοράς. Πολιτική του Farmers Republic είναι να αναδείξει τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τον Έλληνα παραγωγό και προστατεύοντας τον Έλληνα καταναλωτή. Μερικά από τα προϊόντα που μπορεί κανείς να εντοπίσει στην αγορά είναι νωπά οπωροκηπευτικά, φρούτα, ζυμαρικά, κρέας, σπιτικά γλυκίσματα, ελαιόλαδο, αλλαντικά, ξηρούς καρπούς, μέλι, είδη αρτοποιίας, αλλά και super foods όπως γκότζι μπέρι, στέβια, ζεόλιθος κτλ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ομάδα του Farmers Market επιλέγει με πολύ αυστηρά κριτήρια τους παραγωγούς της. Η υψηλή ποιότητα των προϊόντων, πιστοποιητικά που αποδεικνύουν το βιολογικό τους χαρακτήρα, η ηθική του παραγωγού, αποδείξεις-εγγυήσεις ότι δεν είναι έμπορος, η γεωγραφική θέση του χωραφιού, οι συμφέρουσες τιμές, η χρησιμοποίηση σπόρων από παλιές τοπικές ελληνικές ποικιλίες (σημαντικό κριτήριο, τη στιγμή που αυτή τη στιγμή οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ αποφάσισαν με εισήγηση στην Κομισιόν να ανοίξουν ξανά το φάκελο για την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών), είναι κάποιες από τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος για να αποκτήσει το δικό του πάγκο μέσα στην αγορά. Οι παραγωγοί που πληρούν αυτά τα κριτήρια πρέπει ανάλογα με το προϊόν τους να πληρώνουν ένα ημερήσιο εισιτήριο, το οποίο διαμορφώνεται γύρω στα 30 ευρώ την ημέρα για όποιον παράγει νωπά φρούτα και λαχανικά. Στην τιμή, πέρα από την είσοδο στην αγορά, περιλαμβάνεται ο πάγκος, θέση στο πάρκινγκ, κλιματισμός κτλ. Αντίθετα, για το ξηρό φορτίο στο παντοπωλείο η ομάδα παίρνει ένα ποσοστό από τον παραγωγό εφόσον και μόνο γίνει πώληση του προϊόντος.

Ο παραγωγός Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος κάθε Σάββατο, αλλά και μερικές Τετάρτες, στήνει τον πάγκο του στη λαϊκή αγορά του Farmers Republic. Ο Κωνσταντίνος, 34 χρονών, τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται με την καλλιέργεια βιολογικών κηπευτικών. Το χωράφι του βρίσκεται στα Κιούρκα. Ως μέλος του ginegrotis.gr αμέσως αποδέχτηκε την πρόταση του Δημήτρη να συμμετέχει στο Farmers Republic. «Την επαφή με τον καταναλωτή, αυτό επιδιώκουμε και αυτή είναι η ουσία της δικής μας προσπάθειας. Πρέπει να φτάσουμε στον καταναλωτή οπωσδήποτε, αλλιώς δεν αξίζει να προσπαθούμε. Πιστεύω ότι το Farmers Republic είναι μια πολύ καλή ιδέα και όταν πάρει και ψηφιακή μορφή τότε θα πολλαπλασιαστεί το όφελος για τον παραγωγό αλλά και για τον καταναλωτή» λέει στην Athens Voice ο Κωνσταντίνος. Τα βιολογικά προϊόντα είναι σχετικά ακριβά, ο Κωνσταντίνος όμως με ενημερώνει ότι στο Farmers Republic τα προϊόντα αυτά εκτός του είναι φθηνότερα κατά 15-20% από τις λαϊκές αγορές των γειτονιών και 30-40% φθηνότερα από τα super markets, είναι και πιο φρέσκα.

Πόσο κεφάλαιο άραγε χρειάζεται να επενδύσει κάποιος για να στήσει ένα farmers market; «Δεν ήταν φθηνό το όλο εγχείρημα, τα χρήματα που επενδύσαμε ήταν αρκετά, ωστόσο παλέψαμε να είμαστε low cost» μου εξηγεί ο Δημήτρης, ο οποίος δεν αποκλείει στο μέλλον να προχωρήσει στη δημιουργία Farmers Republic και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ήδη κάποιοι παραγωγοί εκτός Αττικής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. «Εμείς είμαστε θετικοί, είμαστε σε επικοινωνία και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε καλύτερα τα κριτήρια που θέτει για τις αγορές τέτοιου τύπου» συμπληρώνει ο Δημήτρης.

Οι εγκαταστάσεις του Farmers Republic κάθε Σάββατο φιλοξενούν διαδραστικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις, αλλά και δρώμενα γευσιγνωσίας και εκπαίδευσης. Μέχρι στιγμής έχουν διοργανωθεί θεματικές ημερίδες για το μέλι, το ρύζι, την Κρητική κουζίνα κ.ά. και έπονται διάφορες άλλες. Οι δραστηριότητες, όμως, του Farmers Republic δεν σταματούν εδώ. Η ομάδα ξεκίνησε να υποστηρίζει σε εβδομαδιαία βάση τη συλλογική κουζίνα της Οργάνωσης Γη, προσφέροντας τις πρώτες ύλες για το μαγείρεμα που διοργανώνει κάθε Κυριακή. Επιπλέον, σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση «Μπορούμε», διοχετεύουν τρόφιμα σε ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη.

Info

Ώρες λειτουργίας παντοπωλείου: Δευτ.-Σάβ. 09.00-18.00

Ώρες λειτουργίας αγοράς παραγωγών: Τετ.&Σάβ. 10.00 με 17.00, Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή κάποιοι παραγωγοί διαθέτουν τα βιολογικά προϊόντα τους (φρούτα και λαχανικά)

Ώρες λειτουργίας της κουζίνας: Δευτ.-Σάβ. 09.00-17.00 Farmers republic, 23ο χλμ. εθν. οδού Αθηνών-Λαμίας Κρυονέρι (Χίου 1), 210 6202309

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ