Αρχειο

Διάλογος μακράς διαρκείας

Οι σπόροι, οι Ηλιόσποροι, η Συμμαχία και ένας πολιτικός διάλογος που ακόμα διεξάγεται.

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4868-24229.jpg

Στην δεκαετία του '80, πρωτοακούστηκαν στην Ελλάδα οι πρώτες αιρετικές φωνές για την αλλαγή πολιτικής για τα ναρκωτικά. Είχε προηγηθεί μία μακρά αποτυχημένη πολιτική απαγόρευσης και η έκρηξη της διακίνησης ηρωίνης εκείνης της εποχής. Πρωτοπόροι επιστήμονες, ενεργοί μαχητές κατά της νάρκωσης, όπως ο Γιώργης Οικονομόπουλος κι ο Κλεάνθης Γρίβας, αμφισβήτησαν το δίκαιο και το αποτελεσματικό της κατασταλτικής πολιτικής κι έβαλαν τους σπόρους για μια άλλη προσέγγιση στο θέμα των ουσιών. Ήταν η εποχή που ο πρώτος σύρθηκε στα δικαστήρια για την τόλμη του να κάνει δημόσια χρήση κάνναβης, ενώπιον των media.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, έννοιες όπως "διαχωρισμός σκληρών και μαλακών", "πολιτικές μείωσης της βλάβης" κλπ άρχισαν να μπαίνουν στο λεξιλόγιο ενός διαλόγου που γινόταν... με το στανιό, ενώ κάθε χρόνο, η Ελλάδα μετρούσε όλο και περισσότερους νεκρούς από την ηρωίνη. Στις Ευρωεκλογές του 1999, ο χώρος της αντιαπαγόρευσης συσπειρώθηκε σε μία πολιτική κίνηση με το όνομα Ρ.Α.Κ. (Ριζοσπαστική Αντιαπαγορευτική Κίνηση) που με δυναμισμό, έθεσε αυτή την αντίληψη στην κοινωνία.

Το 2005, οι φρέσκοι τότε, Ηλιόσποροι,αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν, με άλλες συλλογικότητες το πρώτο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ (Legalize Protestival) στο Πάρκο Ελευθερίας, ονομασία συμβολική για τους σκοπούς της εκδήλωσης. Διεκδικήσαμε έτσι δημόσια, το δικαίωμα στη δωρεάν, δημόσια υγεία για τους χρήστες ουσιών και την αντιμετωπισή τους με ιατρικά και όχι νομικά μέσα. Μια πρωτοφανής γιορτή για να αποενεχοποιήσουμε τον χρήστη ουσιών, να τον βοηθήσουμε να απεξαρτηθεί από τα παράνομα κυκλώματα και να αφυπνίσουμε την κοινωνία για να μην στρουθοκαμυλίζει με το ευρύ πλέον πρόβλημα της χρήσης και κατάχρησης ουσιών. Ακολούθησαν άλλα 4 φεστιβάλ, πάντα σε δημόσιους ή πανεπιστημικούς χώρους, που συγκέντρωσαν συνολικά περισσότερους από 50.000 χαμογελαστούς ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Η αλήθεια είναι, ότι με την πάροδο των χρόνων, το νομικό πλαίσιο της χώρας για τα ναρκωτικά, βελτιώθηκε σε επιμέρους ζητήματα. Έτσι είχαμε την υιοθέτηση των προγραμμάτων υποκαταστάτων (μεθαδόνη, που όμως στιγματίστηκε από την ανεπάρκεια πόρων και την αναμονή στην "λίστα της ντροπής") και τις πρώτες διατάξεις που διεχώρισαν τον χρήστη από τον έμπορο. Παρ'ολά αυτά όμως, παραμένουν ενεργές διατάξεις που στιγματίζουν και φυλακίζουν τον χρήστη και που διατηρούν ακμαίο έναν πόλεμο, ο οποίος γίνεται ενάντια στον χρήστη κι όχι ενάντια στο παράνομο εμπόριο.

Για τον σκοπό αυτό, οι Ηλιόσποροι (μαζί με τον ΕΛΕ.ΣΥΝ.Α. και μέλη των Οικολόγων Πράσινων) πρωτοστάτησαν στην δημιουργία της "Συμμαχίας - Αλλάξτε πολιτική για τα Ναρκωτικά",  η οποία συσπειρώθηκε γύρω από ένα κείμενο επιστολής  που διεκδικεί δικαιότερες και αποτελεσματικότερες πολιτικές σε αυτό το ζήτημα. Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής, εκπρόσωποι μας συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του έθεσαν τις απόψεις μας.

Στη συνέχεια η "Συμμαχία"  αγκαλιάστηκε από πλήθος προσωπικοτήτων και φορέων: ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλη Τρεμόπουλο, Αντώνη Καφετζόπουλο, Γιώργο Βότση, Περικλή Κοροβέση, Φ. Κουβέλη, Γρ. Ψαριανό, Φοίβο, Ανδρ. Ρουμελιώτη, Γρ. Βαλλιανάτο κ.α. Για να δείτε τους πολίτες και τους φορείς που συμμετέχουν, πατήστε εδώ.

Στις 23/2 ο Μιχάλης Τρεμόπουλος σε συνεργασία με την Encod διοργάνωσε δημόσια διαβούλευση στο Ευρωκοινοβούλιο με την συμμετοχή 42 κοινωνικών φορέων στην οποία παρουσιάστηκε η, υπό την αιγίδα της Ε.Ε., Έκθεση Reuter - Trautmann για το παγκόσμιο εμπόριο απαγορευμένων ουσιών 1998-2007. Τα συμπεράσματα της Δημόσιας Διαβούλευσης μπορείτε να διαβάστε εδω.

Πριν λίγες εβδομάδες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε την δημιουργία νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τα ναρκωτικά, με χρονικό ορίζοντα παρουσίασης νομοσχεδίου μέχρι το τέλος του έτους. Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή εκπροσώπων μας στην επιτροπη αυτή, προκειμένου να συνεισφέρουμε με τις απόψεις μας στον εξανθρωπισμό των πολιτικών για τις ουσίες.

Βέβαια, θα βρεθούμε όλοι και θα ενώσουμε την φωνή μας, γιορτάζοντας στο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ που, φέτος, θα γίνει και στην Θεσσαλονίκη (στρατόπεδο Κόδρα, 25 Απριλίου) και βέβαια στην Αθήνα στις 7 και 8 Μαΐου, με τη συμμετοχή πλήθους καλλιτεχνών, συγκροτημάτων και συλλογικοτήτων.

Μεχρι τότε, η Συμμαχία "Αλλάξτε πολιτική για τα Ναρκωτικά" διοργανώνει Συνέντευξη Τύπου, την Δευτέρα 29 Μαρτίου και ώρα 12.30, στην αίθουσα του Συλλόγου Τράπεζας της Ελλάδος, Σίνα 16, με την συμμετοχή εκπροσώπων επιστημονικών, πολιτικών και άλλων φορέων. Τη συμμετοχή τους έχουν επιβεβαιώσει οι:

Μ. Τρεμόπουλος (Ευρωβουλευτής- Οικολόγοι Πράσινοι)

Δ. Παπαδημούλης (Βουλευτής- ΣΥΡΙΖΑ)

Κ. Κουκόπουλος (εκπρόσωπος Φιλελεύθερης Συμμαχίας)

Δ. Γουσέτης (εκπρόσωπος Δράσης)

Συντονίζει ο Ανδρ. Βασιλείου (Δίκτυο Ηλιόσποροι)

Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε το πρόβλημα, να καταθέσουμε δημόσια τις προτάσεις μας και να παρουσιάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Με την πεποίθηση, ότι, πλέον, η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη και η πολιτική εξουσία πρόθυμη, να ακολουθήσει το επιτυχημένο παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ