Αρχειο

Back to the future: Το μέλλον είναι τώρα παρελθόν

Η 21η Οκτωβρίου 2015 έφτασε. Για πόσες μελλοντικές εφευρέσεις έπεσε μέσα η ταινία;

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
111506-221073.jpg

Η 21η Οκτωβρίου 2015 έφτασε. Για πόσες μελλοντικές εφευρέσεις έπεσε μέσα η ταινία;

Για όσους δεν το γνωρίζετε ή δεν το θυμάστε σήμερα είναι η Ημέρα Επιστροφής στο Μέλλον, η ημερομηνία δηλαδή που ο Μάρτι και ο Δρ. Έμετ βάζουν στο αυτοκίνητο και επιστρέφουν στο μέλλον στη δεύτερη ταινία της τριλογίας επιστημονικής φαντασίας. Τώρα που το συνειδητοποιήσατε, θέλω να σκεφτείτε λίγο τις εφευρέσεις που έδειχνε πως θα υπάρχουν αυτή την εποχή. Είναι απίστευτο το πώς μια ταινία 25 χρόνια πριν, μπόρεσε να προβλέψει σωστά αρκετές από αυτές. Πάμε να τις θυμηθούμε;

image

Hoverboards

image

Μπορεί να μην είναι τόσο καλαίσθητα όσο ένα παιδικό πατίνι, το hoveboard ωστόσο υπάρχει σήμερα και αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές εφευρέσεις των τελευταίων χρόνων.

Internet blogging

Στην αρχή της ταινίας, ο Μάρτι κάθεται στην κουζίνα του γράφοντας σε blog για κολιέ. Λοιπόν, έκπληξηηηηη!!!

Βίντεο κλήσεις

image

Ω ναι, το ΕΣΜ το είχε προβλέψει κι αυτό, παρόλο που πίστευε ότι θα γίνονται σε μεγάλες οθόνες κι όχι από την παλάμη του χεριού μας.

Χρεώσιμες πλαστικές σακούλες

Όταν ο Ντοκ αγοράζει κάτι από ένα μαγαζί και η γυναίκα του λέει ότι θα πρέπει να πληρώσει 5 πένες για την σακούλα, ο Ντοκ τη φτύνει κατάμουτρα και λέει ότι θα προτιμούσε να αυτοκτονήσει παρά να πληρώσει 5 πένες για μια πλαστική σακούλα, ό,τι κάνουν σήμερα οι άνθρωποι παγκοσμίως – εκτός από την Ελλάδα.

Ταινίες 3D

image

Μπορεί να μην είδαμε «Τα σαγόνια του καρχαρία» σε 3D, είδαμε όμως αμέτρητες άλλες καθώς οι 3D προβολές έχουν κατακλύσει πράγματι σήμερα τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Γυαλιά Google

image

Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι τα google glasses θυμίζουν πολύ τα γυαλιά του Ντοκ, παρόλο που τα δικά του ήταν μακράν πιο στιλάτα.

Παπούτσια Nike Air MAG

image

Ήδη πολλά σχέδια της Nike έμοιαζαν αρκετά στα MAG που φορούσε ο Μάρτι, αλλά το brand κυκλοφόρησε επίσης ένα αντίστοιχο limited edition σχέδιο, ενώ υπήρχαν φήμες πως εν όψει της σημερινής επετείου θα κυκλοφορούσε ακόμη ένα σχετικό σχέδιο.

Ιπτάμενα αυτοκίνητα

image

Πολύ πιθανό να μην έχετε πετύχει κάποιο στο φανάρι να μαρσάρει ή έξω από τα lidl, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν και μάλιστα κάποια διατίθονται προς πώληση. Μια μικρή αναζήτηση στο ίντερνετ θα σας πείσει.

Pepsi Perfect

H Pepsi κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το μήνα μία συλλεκτική επετειακή limited edition έκδοση του μπουκαλιού της όπως αυτό παρουσιάζεται στην ταινία, χρησιμοποιώντας μάλιστα το σλόγκαν «Το μέλλον είναι τώρα», κάνοντας μέσω της βιντεοδιαφήμισής της εμφανή αναφορά στην ταινία.

Καύσιμο αυτοκινήτου από σκουπίδια

image

Εντάξει, δεν πετάς ακριβώς τα σκουπίδια σου στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου όπως έκανε ο Ντοκ, αλλά η Bristol και Bath πρόσφατα κυκλοφόρησαν λεωφορεία που χρησιμοποιούν πεταμένα τρόφιμα και λύματα ως καύσιμα. Θα έλεγα ότι είναι αρκετά κοντά σε αυτό που είχε φανταστεί ο Zemeckis.

Ηλεκτρονική πληρωμή ταξί

image

Στην ταινία, ο Μπιφ πληρώνει το ταξί αφήνοντας το δαχτυλικό του αποτύπωμα σε μία φορητή συσκευή που αν το καλοσκεφτούμε δεν διαφέρει και πολύ από τον τρόπο που πληρώνουμε σήμερα τα ταξί στο Uber, Τaxibeat, Hailo κτλ.

Drones

image

Οκ, δεν τα έχουμε για να βγάζουν βόλτα τους σκύλους μας, τα έχουμε όμως.

Ξεκλείδωμα με δαχτυλικό αποτύπωμα

image

Σωστά είχε προβλέψει η ταινία πως το δαχτυλικό αποτύπωμα θα ήταν δημοφιλής τρόπος χειρισμού συστημάτων ασφαλείας. Όσοι έχετε μοντέλα iPhone 5s και μετά ξέρετε ήδη για τι μιλάω.  

Άρα, ο Robert Zemeckis είχε δίκιο για πολλές από τις εφευρέσεις που φανταζόταν ότι θα υπάρχουν το 2015. Τι δεν προέβλεψε; Μα φυσικά την εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας και τα smartphones, τα οποία σήμερα καταλαμβάνουν σημαντικό κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ