Life

Πώς μπορείτε να περάσετε μία εβδομάδα με μόνο 10 ευρώ

Αυτή η εβδομάδα με ένα δεκάρικο

50591-153528.jpg
Μαρία Κοραχάη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
85555-172536.jpg

Πώς μπορείτε να περάσετε μία εβδομάδα με μόνο 10 ευρώ

Δέκα ευρώ. Αν έχεις παραπάνω προχώρησε στο επόμενο άρθρο. Αυτή την εβδομάδα όπου πάμε θα δώσουμε το πολύ ένα «κόκκινο» που θα ‘λεγε ή δεν θα ‘λεγε ποτέ η χαζή ζάπλουτη Ντάλια Χατζηαλεξάνδρου που κινείται με «πράσινα» και πάνω. Πράσινα ή κόκκινα; Και πράσινα και κόκκινα και λεοπάρ. Η Ντισκοτέκ Boom Boom στην Καλλιθέα έχει όση κιτσαρέλα αντέχει η καρδιά σου. Δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά οι εικοσάρηδες μάλλον δεν το ξέρουν και οι μεγαλύτεροι μάλλον πρέπει να ξαναπάνε. Αν είστε οι πρώτοι διαβάστε προσεκτικά: Ημισκότεινη vintage ντίσκο που νιώθεις σα να είσαι σε μυστικό υπόγειο χωρίς να είναι μυστικό ούτε υπόγειο, με κανονική σούπερ πίστα χορού, ψυχεδελικά εφέ, λεοπάρ καρέκλες και τραπέζια με μουσαμά. Κάθεσαι, παραγγέλνεις τα ποτά σου- όλα καθαρά και σε φυσιολογικές τιμές- και πας στην πίστα. Τώρα που το κλάμπινγκ γίνεται πια στριμόκωλα, με οικτρές βότκες πορτοκάλι, ημίγυμνες γκόμενες με τρέσες και τις απαραίτητες αγκωνιές κάτω απ’ το blacklight, η Boom Boom είναι καθαρή decadence απόλαυση. Ξέρεις τι αγοράζεις, όλο το ντίσκο κατακάθι που έχει μείνει στα κεφάλια μας από 70s, 80s, 90s με μεγάλη πίστα για να χορέψεις κανονικά κι όχι να κουνάς συμβατικά το πόδι για να μην σε πουν μουρτζούφλη. Χορεύεις με όλες τις αισθήσεις, χέρια ψηλά, κάτω τώρα, a-a-a-a stayin’ alive stayin’ alive ουυυυ. Μέχρι να ιδρώσεις, you are the dancing queen young and sweet only seventeeen. Στροβιλίζεσαι, κατεβαίνεις, πίνεις –απαγορεύεται το ποτό, το τσιγάρο και το τρενάκι στην πίστα- ενώ ο dj λέει άχαρα καλτ αστεία που θα μπορούσαν να είναι σπικάζ παλιάς ελληνικής τσόντας. Γλαρό μάτι ψιλομεθυσμένου, χρωματιστά υπέροχα φωτάκια στην μπλούζα σου, στο πρόσωπό σου παντού, πολυσυλλεκτική ανθρωπογεωγραφία λαϊκών, κουστουμαρισμένων, νέων, γέρων, παρακμιακών ή ό,τι ονομάζει ο καθένας νορμάλ, τύπων που μπορεί να τους ξέρεις ή που θα ντρεπόσουν να τους χαιρετήσεις στον δρόμο ακόμα κι αν τους ήξερες. Όλοι, όλα, σε υπερβολικές δόσεις, για όσους βαρέθηκαν το αγάμητο κλάμπινγκ και θέλουν να γυρίσουν σπίτι ψόφιοι και χαρούμενοι. Είσοδος 10€ τα Σάββατα, 8 τις Παρασκευές.

Και την επομένη θα πάμε να φάμε Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Γιατί νηστικό αρκούδι, όπως ξέρετε, δεν χορεύει και πάντα είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφθείς το ιστορικό κέντρο που σφύζει από ζωή, μούσια και κεφτέδες. Εγώ θα σας μιλήσω για το τελευταίο. Μπαίνοντας στην πλατεία απ’ την Αιόλου, στάνταρ έχεις παρατηρήσει το Μάνας Κουζίνα Κουζίνα ή αν το σκεφτείς λίγο θα πεις α, ναι. Και μετά θα ρωτήσεις γιατί είναι πάντα γεμάτο. Γιατί έχει κάθε μέρα 20 φαγητά, ελληνικά υλικά, και κάθε πιάτο είναι από κάποια πόλη ή κάποιο νομό της Ελλάδας. Κοτόπουλο τσερέπα απ’ την ιθάκη, καλόγηρος ναξιώτικος, κιμάς δηλαδή με γραβιέρα Νάξου και λαχανικά, κιλτιρίτσια απ’ την Καβάλα, δηλαδή κεφτεδάκια γεμιστά με πλιγούρι και πάπρικα, σούπες, πίτες, γλυκά, σαλάτες, κι άλλα πολλά πεντανόστιμα και πάντα ελληνικά. Και τι είναι πιο ωραίο απ’ το να τρως στην Πλ. Αγίας Ειρήνης καλομαγειρεμένο φαγητό; Να τρως φτηνά φυσικά, γιατί ακόμα κι όταν έχεις, το φτηνό είναι πάντα συμπαθέστατο και καλοδεχούμενο. Σαλάτες 3€, πιάτα μόνο λαχανικά 4,90, μεσαίο πιάτο με κρέας 6,5, μεγάλο πιάτο ημέρας ή δύο κρέατα της επιλογής σου και μια γαρνιτούρα 7,80, 2,5 οι πίτες, 4 οι σούπες, 2,5 τα γλυκά. Και προσφορά μουσακά ή παστίτσιο με σαλάτα επιλογής σου και αναψυκτικό 9€. Κυριακές μεσημέρι οι χίψτερ κοντράρονται με τους ρεμπέτες στη μεγάλη μάχη μουστάκι με μουστάκι. Αλλά πάντα θα κερδίζουν οι ρεμπέτες, τουλάχιστον σ’ αυτό το ωραίο μαγειρείο, γιατί είναι μερακλήδες και μας παίζουν ελληνική ρεμπέτικη μουσική. Και κάθε Πέμπτη λύρα και λαούτο με κρητική κουζίνα. Αυτά. Α και μετά τις 7 σερβίρουν μοναστηριακές συνταγές σε γάστρα και νταβά 4,5€ και 6,5. Όσοι πιστοί προσέλθετε.

Διακόπτουμε τώρα το πρόγραμμά μας για να πάμε και λίγο σινεμά. Παίζεται ήδη στις αίθουσες και θα συνεχίσει το πολύ ενδιαφέρον ισπανόφωνο νουάρ θρίλερ Magical Girl του Κάρλος Βερμούτ. Μια διεστραμμένη αντανάκλαση της ισπανικής πραγματικότητας που πατάει πάνω σε λεπτές δραματικές οκτάβες, με μια διαφορετική ιστορία απ’ αυτές που συνηθίζουμε να βλέπουμε στο σινεμά.

Αποφασισμένος να αγοράσει στη δωδεκάχρονη κόρη του ένα πανάκριβο μοναδικό φόρεμα, πιστό αντίγραφο μιας ηρωίδας που αγαπά, ο πατέρας της Λουίς θα αποφασίσει να εκβιάσει μια πλούσια γυναίκα γεμάτη ψυχολογικά προβλήματα που θα γνωρίσει τυχαία και η οποία θα οδηγηθεί εξ΄αιτίας του σε ένα σκοτεινό μονοπάτι μέχρι την στιγμή που με την βοήθεια ενός άντρα από το παρελθόν της θα ζητήσει εκδίκηση. Ίσως η καλύτερη του ισπανικού σινεμά για φέτος. Ο Αλμοδόβαρ έγραψε γι’ αυτήν ότι είναι «ένα αληθινό αριστούργημα». Μέχρι και 14/1 στα: Κέντρο, Έλλη/ 210 3632789, Χαλάνδρι, Αίγλη/ 210 6841010, Δάφνη, Ατλαντίς/ 210 9711511, Πατησίων, Τριανόν/ 210 8215469, Νέα Σμύρνη, Ατταλός/ 210 9331280. €7.

Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε αλλά κάποιες φορές αυτή η ζωή γίνεται αληθινά βαρετή. Έκπληξη, πλήξη, λήξη, γράφει μια φίλη στο Facebook, μάλλον χώρισε, αλλά το στάτους χωράει πολλές περαιτέρω ερμηνείες. Εγώ όταν πλήττω σκέφτομαι τα παλιά. Ή τα καινούργια. Αυτή τη βδομάδα θα τα κάνω και τα δύο. Δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις που θα μείνουν κι οι δύο συμπτωματικά μέχρι τις 31/1, μας πάνε η μία μπρος κι η άλλη πίσω. Η Αθήνα είναι ωραία αλλά ήταν και παλιά και αυτό ακριβώς θέλει να μας δείξει ο φωτογράφος και συλλέκτης Χάρης Γιακουμής, που μοιράζεται το υλικό του με το Μουσείο Ηρακλειδών. Γνωστά δημόσια νεοκλασικά κτίρια, δρόμοι, λόφοι και όλες οι οικοδομικές φάσεις της Αθήνας φωτογραφημένες από το 1839 έως το 1950 στην έκθεση «Μεταμορφώσεις των Αθηνών». Συμπληρωματικά θα δούμε και μια μικρή επιλογή σύγχρονων φωτογραφιών της πόλης από τον Αθηναιογράφο Νίκο Βατόπουλο. Αυτά από τα τότες. Ίνφο Μουσείο Ηρακλειδών Τρί.-Παρ.: 17.00-21.00 και Σάβ.,Κυρ.: 11.00-19.00, €4. Τι νέα από το μέλλον; Καπέλα, καρέκλες, τέχνη, μόδα, design, επιστήμη και αρχιτεκτονική τώρα εκτυπώνονται τρισδιάστατα! Τι; Όλο αυτό θα ήταν μια σουρεάλ ιστορία για το πώς θα είναι η ζωή στο μέλλον, μέχρι που κατεβαίνεις στο -1 της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Έκθεση 3D Printing, γιατί η τέχνη της τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι η νέα βιομηχανική επανάσταση και 36 καλλιτέχνες, σχεδιαστές και επιστημονικές ομάδες από όλο τον κόσμο αποφασίζουν να μας το αναλύσουν. Έχει πολύ ενδιαφέρον. Καθημερινά 12.00-21.00, εισιτήριο 5€, 3 το μειωμένο.

Το επόμενο ραντεβού θα προγραμματιστεί στο bios, εκεί που εξερευνάται η urban κουλτούρα κι από τώρα και ως τις 28/1 η ανατομία του ελληνικού μικροαστισμού. Πολύ βαρύ το έκανα να ακούγεται και δεν είναι έτσι. Εσωτερικά αστεία για 30άρηδες λέει ο Μιχάλης Μαθιουδάκης, ένας Κρητικός με χιούμορ, στο stand up comedy «Κακή Πίστη». Σατιρίζει την μάνα μας, τα γκομενικά μας στο λύκειο, τη σχέση μας με τον μεγάλο αδερφό και πολλά πολλά άλλα σε 50 μυοχαλαρωτικά λεπτά γέλιου. Πήγαινε λοιπόν στην Πειραιώς 84 την Τετάρτη στις 21.00 με εισιτήριο 4€. Κλείσε νωρίτερα συνήθως είναι sold out. 

Μείνε bios, στο Tesla bar ο ονειροπόλος σχεδιαστής Dreamer aka Σωτήρης Τρέχας παίζει ηλεκτρικά beats και «synths» που ούτε εγώ ξέρω τι σημαίνουν, αλλά πολύ θέλω να μάθω την Παρασκευή στις 22.00. Είσοδος ελεύθερη, διάθεση μπιτάτη, προσέλευση ανοιχτή. Αν δεν πας εκεί, να πας στο Komma στη Μαυροκορδάτου (Εξάρχεια) στο πάρτι Forever Friday που γίνεται κάθε Παρασκευή και αγαπάει τα 80s, τα φτηνά ποτά (€5, μπύρα 3-4) και τα παπιγιόν. Στα decks ο σούπερ (και) σχεδιαστής John John. Ρώτα για τα παπιγιόν του και θα σου πει.

 Ωραίες μέρες για ποτό, όλος ο κόσμος είναι στους δρόμους. Shopping and more, όχι ότι έχουμε λεφτά, αλλά έχει 10ήμερο εκπτώσεων. «Boyfriend τζιν 10€» μπήκε πανευτυχισμένη στο γραφείο φίλη-συνάδελφος και θα την πάρω αγκαζέ να πάμε να ψυχοθεραπευτούμε στα μαγαζιά. Το πρώτο Meet Market γι’ αυτή τη χρονιά, θα γίνει στο bios 17 &18/1 (το σαββατοκύριακο δηλαδή) 13.00-23.00 και θα μαζευτούμε φασιονίστες και ωραίοι τύποι. 3 όροφοι, 50+ πάγκοι με vintage ρούχα, απεριτίφ και άλλες λιχουδιές, αξεσουάρ, αντικείμενα τέχνης, όλα σε πολύ πολύ καλές τιμές. Στα decks δυνατή μουσική, στα φεύγοντας δώρα.

Την επόμενη δημοφιλέστερη μέρα για πάρτι μετά την Κυριακή, τις Πέμπτες, γίνεται το Thursday’s Freak Show (Saint Solange- Ερμού 152) που θα πάμε γιατί υπόσχεται spooky και underground διάθεση, ομιχλώδες τοπίο, λονδρέζικη edgy ερωτική φάση και μουσική από dj, λέει, γρίφο! Δεν ξέρουμε περισσότερα, αν τολμάς έλα, γράφουν στην πρόσκληση, θα τα μάθουμε όλα αυστηρώς μετά τις 23.30 με ποτό στα 10€. Ωραία τα λέμε εδώ, καλά περνάμε, θα μου πείτε κι εσείς κανένα νέο; Τι συναρπαστικό συμβαίνει στη ζωή σας αυτόν τον καιρό; Πού θα πάτε το επόμενο σαββατοκύριακο;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ