Αρχειο

Υπέροχες συνταγές και tips για σπιτικά burgers

Οι Άκης Πετρετζίκης, Τάσος Αντωνίου και Ντίνα Νικολάου προτείνουν

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 528
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
98374-220390.jpg

My Super Burger - Άκης Πετρετζίκης

image

Υλικά για 4 άτομα

600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από σπάλα (σιτεμένο καλά), αλάτι, πιπέρι, 4 ψωμάκια, 8 φέτες μπέικον, 8 φέτες τσένταρ, φέτες ντομάτας, μαρούλι, καραμελωμένα κρεμμύδια, μαγιονέζα, κέτσαπ.

Εκτέλεση

Βάζουμε το μπέικον σε ένα κρύο τηγάνι χωρίς λάδι και το ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να γίνει κρατσανιστό. Το μπέικον βγάζει τα λάδια του καθώς ψήνεται. Στο ίδιο τηγάνι, αφού βγάλουμε το μπέικον, βάζουμε τα ψωμάκια να ζεσταθούν και να ρουφήξουν τα υγρά του μπέικον. Τα βγάζουμε από το τηγάνι.

Με τον κιμά σχηματίζουμε πολύ απαλά στο χέρι τα μπιφτέκια μας, χωρίς να τα πιέσουμε καθόλου. Πρέπει το μπιφτέκι να μείνει αφράτο και ζουμερό. Δεν αλατίζουμε μέσα τον κιμά. Αλατίζουμε μόνο την πάνω και την κάτω μεριά από το μπιφτέκι!

Ψήνουμε για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά ή όση ώρα χρειάζεται για να έχουμε ένα μέτριο ή καλοψημένο μπιφτέκι. Αν ψήσουμε περισσότερη ώρα θα στεγνώσει το κρέας, με αποτέλεσμα να μη γίνει καλό το φαγητό μας.

Δύο λεπτά πριν βγει το μπιφτέκι, βάζουμε από πάνω 2 φέτες τσένταρ και το αφήνουμε να λιώσει. Σερβίρουμε στα ψωμάκια με το μπέικον, φέτες ντομάτας, κέτσαπ, μαγιονέζα, καραμελωμένα κρεμμύδια και αγγουράκι τουρσί (προαιρετικά).

image

Από το βιβλίο «Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις», εκδ. Ψυχογιός


Cheeseburger - Τάσος Αντωνίου

image

Υλικά για 8 μίνι μπέργκερ

500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. κρύο νερό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 8 μίνι ψωμάκια για μπέργκερ, 8 φύλλα μαρουλιού, 1 μικρή ντομάτα (κομμένη σε ροδέλες), 8 κ.γλ. κέτσαπ, 8 μικρές φέτες τσένταρ.

Εκτέλεση

Σε μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρύο νερό, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μοιράζουμε τον κιμά σε 8 ίσα μέρη και πλάθουμε στρογγυλά μπιφτέκια πάχους 1,5 εκ.

Σε τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ψήνουμε τα μπιφτέκια με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά. Μεταφέρουμε τα μπιφτέκια σε πιατέλα και σβήνουμε τη φωτιά. Ανοίγουμε τα ψωμάκια οριζόντια. Τα αφήνουμε στο τηγάνι, γυρνώντας τα για να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Προσθέτουμε σε κάθε ψωμάκι από ένα φύλλο μαρουλιού, μία ροδέλα ντομάτας, μία κ.γ. κέτσαπ και ένα μπιφτέκι. Βάζουμε μια φέτα τσένταρ πάνω στο καυτό μπιφτέκι, το οποίο θα λιώσει. Σκεπάζουμε με τα ψωμάκια και σερβίρουμε συνοδεύοντας με τηγανητές πατάτες και σος με ουίσκι.

image

Από το βιβλίο «Μαμά Πεινάω», εκδ. Πατάκη


Κλασικά μπέργκερ με τυρί - Ντίνα Νικολάου

image

Υλικά

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1-2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου, 1 κ. μοσχαρίσιο κιμά, ψίχα από 4 χοντρές φέτες ψωμί (μουσκεμένη σε γάλα και καλά στυμμένη με τις παλάμες σου), 1 κουταλιά μουστάρδα, 1 κουταλιά κέτσαπ, 3 αυγά, 1 γεμάτο φλιτζάνι τυρί τριμμένο (όπως πεκορίνο, κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα ή όποιο άλλο θέλεις), 1 κουταλάκι ξερή ρίγανη, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνεις το λάδι και το σκόρδο και τα ζεσταίνεις, σε χαμηλή φωτιά, για 4-5 λεπτά, μέχρι το σκόρδο να αρωματίσει το λάδι, χωρίς να αλλάξει χρώμα, γιατί θα πικρίσει. Αποσύρεις από τη φωτιά, σουρώνεις το λάδι και πετάς το σκόρδο. Αφήνεις το λάδι να κρυώσει λίγο.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζεις όλα τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτεις το αρωματισμένο λάδι του τηγανιού και ζυμώνεις για 3-4 λεπτά ώστε να αφρατέψει το μείγμα και να γίνει όσο πιο ομοιογενές γίνεται. Σκεπάζεις το μπολ και το βάζεις 1 ώρα στο ψυγείο.

Πλάθεις μεγάλα και χοντρά μπιφτέκια (βγαίνουν 4 ή 5), με διάμετρο περίπου 8 εκ. και πάχος 3 εκ. Τα ψήνεις ανά δύο, σε ένα ελαφρά λαδωμένο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά.

Βάζεις τα ψημένα μπιφτέκια σε φραντζολάκια και συμπληρώνεις με φύλλα μαρουλιού, κέτσαπ, μουστάρδα και, αν θέλεις, ροδέλες από ξερό κρεμμύδι.

image

*Από το βιβλίο «Μόνος στην κουζίνα», εκδ. Μίνωας


Tips για να φτιάξεις το τέλειο burger μόνος σου

● Τα καλύτερα burgers γίνονται από 100% μοσχαρίσιο κιμά, αλλά το λίπος τα κάνει πιο νόστιμα. Ζήτα από το χασάπη σου μοσχαρίσιο κιμά με 80% κρέας και 20% λίπος.

● Επειδή η λαχτάρα για burger (όπως οποιαδήποτε λιγούρα) χτυπά πάντα τις ύπουλες ώρες, αγόρασε περισσότερο κιμά, πλάσε τα μπιφτεκάκια σου και αποθήκευσέ τα σε σακούλες πολυμπάγκ στην κατάψυξη. Έτσι θα μπορείς να φτιάξεις burger ανά πάσα στιγμή.

● Για να γίνει το μπιφτέκι πιο αφράτο, βάλε στον κιμά μπαγιάτικο ψωμί ή τριμμένη φρυγανιά (λίγο, οι ειδήμονες ισχυρίζονται πως δεν θέλει καθόλου) και μυρωδικά της αρεσκείας σου και ζύμωσε για 4-5 λεπτά. Μην το λυπηθείς.

● Μπορείς να τηγανίσεις τα μπιφτεκάκια στο τηγάνι (5-6΄ από κάθε πλευρά), να τα ψήσεις στο φούρνο (για 20΄ στους 200°C) ή στα κάρβουνα (6-7΄ από κάθε πλευρά). Διάλεξε τον τρόπο που ταιριάζει περισσότερο στα γούστα σου.

● Τα burgers γίνονται παραδοσιακά με ψωμάκια brioche. Θα βρεις πολλές εκδοχές τους στο σούπερ μάρκετ, αλλά και στο φούρνο της γειτονιάς σου.

● Τα κλασικά burgers, εκτός από το μπιφτέκι περιέχουν μία φέτα τυρί (συνήθως τσένταρ), ροδέλες από ξερό κρεμμύδι, μια φέτα ντομάτας και πίκλες. Μη μείνεις σε αυτά. Πρόσθεσε τα αγαπημένα σου υλικά, άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη και πειραματίσου. Μην ξεχάσεις, όμως, μαγιονέζα και κέτσαπ – κάνουν τη διαφορά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ