Αρχειο

Μεταρρυθμιστές Vs Αγανακτισμένοι

Καλλιτεχνικές πολιτικές ανησυχίες

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 425
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
35727-80615.jpg

Ποιοτικοί vs εμπορικοί, έντεχνοι vs λαϊκο-ποπ, mainstream vs alternative. Καλλιτεχνικοί διαχωρισμοί παρωχημένοι στην Ελλάδα του μνημονίου, όπου πλέον όλα προσδιορίζονται πολιτικά. Οι φυλές των καλλιτεχνών έχουν αποκτήσει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά: μνημόνιο, μεταρρυθμίσεις, απεργίες, πολιτική κατεύθυνση της χώρας. Στην πιο πολιτικοποιημένη περίοδο της μεταπολίτευσης, η τέχνη και οι εκφραστές της δεν θα μπορούσαν να μένουν αμέτοχοι. Φιλομεταρρυθμιστές vs αγανακτισμένοι δίνουν καθημερινά μάχη στην αρένα των ΜΜΕ και των social media με έπαθλο, ιδίως για όσους οι απόψεις τους ταυτίζονται με την κυρίαρχη ιδεολογία, την αγάπη του κοινού και φυσικά τα εισιτήρια.

Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που όταν το rec σβήνει, ακούγονται χαμηλόφωνες εξομολογήσεις καλλιτεχνών για την υπερβολική έκφραση «Αγανάκτησής» τους, εξηγώντας πως «αυτά θέλει ο κόσμος», ενώ στον αντίποδα καλλιτέχνες που εκφράζονται πιο δηκτικά για τα λάθη των πολιτών καταλήγουν να μετανιώνουν για όσα είπαν, αφού γνωρίζουν πως οι απόψεις τους θα τους «στοιχίσουν» σε θαυμαστές. Πολλοί μάλιστα, με την αρωγή του Facebook και του Twitter, έχουν ξεπεράσει την ανάγκη του δημοσιογράφου και τοποθετούνται ανά πάσα ώρα και στιγμή σε όποιο θέμα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον. Ιδού, λοιπόν, οι ιδεολογικές καλλιτεχνικές γειτονιές.

Αγανακτισμένοι & αντιμνημονιακοί

«Ναι, ρε βούρλα, ο 20χρονος θα σηκωθεί, θα κλέψει τράπεζα, θα χτυπήσει όποιον του κρύβει το φως. Ο 20χρονος θα σηκωθεί και είμαι μαζί του. Διαχειριζόμαστε τι; Τη βία της βίας που βάλατε ένα λαό να πληρώσει τους κλέφτες; Τα σιχάματα που κυκλοφορούν ελεύθερα; Την υποδούλωση που υπόγραψαν με “ναι” τρία κυβερνητικά κόμματα; Θα σηκωθεί ο 20χρονος, τι θα κάνει, πόσο θα την πιει, ρε σιχάματα; Πολιτικοί της ρεμούλας του τρίτου παγκοσμίου, της τραπεζο-χούντας του τρίτου μνημονίου…»

Τάδε έφη Σταμάτης Κραουνάκης στον Βήμα fm αναφερόμενος στους ληστές της Κοζάνης. Ο γνωστός συνθέτης τοποθετείται συχνά για τα τεκταινόμενα στην πολιτική σκηνή με συνήθεια-φετίχ να βρίζει τον Κώστα Σημίτη, ακόμα και σήμερα, 9 χρόνια μετά τη λήξη της διακυβέρνησής του. Κατά την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα είχε δηλώσει στον Ε.Τ.: «Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης, Αριστοφάνης, Καβάφης, Σολωμός, Γκάτσος, Σαπφώ, Μίκης, Μάνος κι εγώ σου δηλώνουμε: Μας χρωστάτε, μωρή μουλαροζαργάνα, δεν χρωστάμε. Αν δεν ήταν οι Έλληνες, Μερκέλα μου, θα ήσουν καπάκι μπίρας».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις της Τάνιας Τσανακλίδου, η οποία παρότι αποφεύγει τις συνεντεύξεις, τοποθετείται διαρκώς μέσω Τwitter: «Εμετικοί, ξεφτιλισμένοι, χάλασαν τη ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας, τον τόπο μας. Οι πολιτικοί ταγοί αυτού του τόπου» έγραφε μία μέρα πριν την αλλαγή του χρόνου, ενώ πρόσφατα έκανε retweet φράση άλλου χρήστη που ανέφερε «εγώ, ρε Πρετεντέρη και Καψή, καταδικάζω τη βία, αλλά αν σας είχα μπροστά μου ευχαρίστως σας πλάκωνα στα μπουνίδια, χαμένα παρτάλια».

Μάλιστα έχει δηλώσει οπαδός του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο συμβούλευε μέσω Τwitter μετά τις εκλογές: «Αλέξη, κράτα γερά. Θα σε στριμώξουν για συγκυβέρνηση. Μη μασήσεις. Το φθινόπωρο θα είσαι κυβέρνηση κι αυτοί φυλακή. Ελπίζω» Υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πρόσφατα και ο δημοφιλής σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης. Μάλιστα, μετά τις περιπέτειές του με την εφορία, συμμετείχε σε πάνελ κομματικής εκδήλωσης πλάι στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ σε συνέντευξή του στον Νίκο Ευαγγελάτο είπε πως «δεν έχει κομματική σχέση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική ελπίδα για τον τόπο», υπενθυμίζοντας μάλιστα σε αρκετά σημεία του λόγου του την ηλεκτρονική διεύθυνση του κόμματος left.gr «όπου δίνονται όλες οι απαντήσεις».

Δεινός υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της σελίδας του στο Τwitter είναι ο τραγουδοποιός Στάθης Δρογώσης, ο οποίος πρόσφατα πάντως έγραψε «παιδιά, δεν είμαι κομματόσκυλο». Καθώς, ανάμεσα σε αναρτήσεις στις οποίες διαφημίζει τις συναυλίες του, γράφει οργισμένα πολιτικά σχόλια: «Αγάπες, κάντε block, report σε όποιον μας μεταδίδει Τζήμερο. Προτιμώ αρκουδάκια και βαλεντίνους από ναζί φιλελεύθερους», «Η ΔΗΜΑΡ τώρα ερευνά αν οι αρκούδες χέζουν στα δάση μας», «Τα κόμματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού εφαρμόζουν βασανιστήρια και επιστράτευση σε κάθε απεργία», «Στη δημοσκόπηση του MEGA ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκε και ακραίος και μνημονιακός. Αξιοπιστία μηδέν, παπαγαλάκια».

Θαυμαστής του, πάντως, του έγραφε πρόσφατα: «Έχετε ωραία φωνή. Μη μας απογοητεύετε με τις αρλούμπες σας». Άλλος ένας τραγουδοποιός που καταφέρεται συχνά μέσω των συνεντεύξεών του εναντίον των πολιτικών είναι ο Γιάννης Αγγελάκας, ο οποίος μετά τις εκλογές είχε γράψει στο Τwitter «τα αγριόσκυλα και οι λύκοι των ΜΜΕ ξανάβαλαν τα πρόβατα στο μαντρί. Καλό κουράγιο τώρα στα αγριοκάτσικα».

Παρά το ότι η παράστασή της συμπεριελήφθη στις εννέα που επιχορηγήθηκαν από το κράτος μέσω ΕΣΠΑ, η σκηνοθέτρια Λένα Κιτσοπούλου δηλώνει και αυτή Aγανακτισμένη, λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή, όπως ξέρετε, έχουμε χούντα, οπότε για την Ελλάδα του ’12 δεν έχω κάποιο άλλο πολιτικό σχόλιο». Από την άλλη, ο αγαπημένος τραγουδιστής Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σχολιάζοντας κάποτε την επίθεση κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου είχε πει «ως επίθεση στο πρόσωπο με ενοχλεί, ως πρόεδρο της ΓΣΕΕ καθόλου.

Νομίζω πως πρέπει να σφίξουν λίγο οι κώλοι. Αρκετά μας κορόιδεψαν». Ακραία υβριστικά σχόλια κάνει μέσω Τwitter ο Χάρρυ Κλυνν: «Ρε μαλάκα, Βέργο, γυριστάκια, αρχίδια δεν έχεις, μωρή λατσώνα;», ενώ απευθυνόμενος πρόσφατα στον Φώτη Κουβέλη: «Στα γεράματα, ρε μαλάκα Κουρέλη, βρήκες να χτυπήσεις τατουάζ στο μέτωπο τον αγκυλωτό σταυρό;», «Στην επόμενη δημοσκόπηση δώστε 40% στη ΝΔ, μαλάκες Έλληνες. Ό,τι σας πετάνε το αρπάζετε, χάνοι, ε χάνοι», «Ένα φάντασμα κινείται πάνω από την Ελλάδα. Το αποκρουστικό φάντασμα του Κώστα Σημίτη, αρχιερέα της διαπλοκής».

Πιο ακραίες λύσεις προτείνει ο ηθοποιός Κώστας Βουτσάς, ο οποίος είπε πως το σύστημα δεν κλονίζεται απλά από διαμαρτυρίες και αντιδράσεις, «μέχρι τώρα όλα τα δημοσιονομικά προγράμματα και τα μνημόνια πέρασαν παρά τις διαμαρτυρίες». Επομένως, θεωρεί πως «μόνο εάν χυθεί αίμα θα αλλάξει η κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία». Πρώτος, πάντως, που δήλωσε «Αγανακτισμένος», αν και έχει κατεβάσει κάπως τους τόνους, είναι ο Γιάννης Κότσιρας, ο οποίος με δημόσια επιστολή είχε χαρακτηρίσει τους Αγανακτισμένους ως πρωτοβουλία ιστορική, «το ποιος είχε την ιδέα και με ποιο σκοπό δεν με αφορά και δεν πρέπει κανείς μας να πέσει σε συνωμοσιολογίες και φαντάσματα.

Πάντα έτσι κατάφερναν να διασπάσουν τη λαϊκή φωνή. Το αν οι πολιτικοί είναι τσιράκια αυτών που καταστρέφουν εθνικές οικονομίες για να κατακτούν τις χώρες, θα το έχουν βάρος στη συνείδησή τους όταν εξοστρακιστούν από τη χώρα, όπως συνέβαινε στην αρχαιότητα... Ας μη φοβόμαστε την έξοδό μας από τη γερμανική συνομοσπονδία, αποκαλούμενη ως ΕΕ. Οι Γερμανοί δεν ήταν ποτέ φίλοι μας. Απλά βρήκαν ένα έξυπνο και ύπουλο τρόπο να κερδίσουν το χαμένο πόλεμο. Πρέπει να φύγουν όλοι όσοι ευελπιστούν στην υποδούλωσή μας. Έλληνες και ξένοι». 

n

Φιλο- μεταρρυθμιστές

Σαφή μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό έχουν οι δημόσιες τοποθετήσεις του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την απουσία μεταρρυθμίσεων: «Δεν έχει κλείσει ούτε ένα δημόσιο οργανισμό, δεν προχωρά σε διαρθρωτικά μέτρα και κόβει μόνο συντάξεις… Δεν βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτική λύση. Όχι επειδή οι παρατηρήσεις του είναι όλες λάθος, ούτε γιατί δεν έχει κάποιους σοβαρούς ανθρώπους. Αλλά δεν έχω ακούσει ούτε μία έγκυρη πρόταση ή αξιόπιστη για το τι θα κάνει για να μας βγάλει από την κρίση.

Πρέπει να απαντήσει πού θα βρει λεφτά. Επίσης, βλέπω μία φοβερά συντηρητική τάση πίσω από ένα αριστερό πέπλο. Έφτασε να χαρακτηρίσει τεχνοφασισμό το γεγονός ότι, επιτέλους, κατάφεραν να γίνουν οι εκλογές στα πανεπιστήμια με ηλεκτρονική ψηφοφορία! Νομίζω ότι ο Λαφαζάνης έχει δίκιο. Δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει». Σχολιάζοντας, μάλιστα, την εικόνα της Βουλής είπε «ούτε στο 15μελές, στο σχολείο, δεν ήμασταν τόσο γελοίοι, ούτε ασεβείς σε σχέση με τους θεσμούς, ούτε τόσο τακτικιστές». Σε παρόμοιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Σπύρου Παπαδόπουλου, ο οποίος δήλωνε στη City press: «Ως Αριστερά μάς μέμφομαι, ανήκοντας κι εγώ στον ευρύτερο χώρο.

Είμαστε απολίτιστοι. Εμείς που θα έπρεπε να είμαστε πιο ευαίσθητοι, παρουσιάζουμε μία καταπληκτική διγλωσσία. Ειδικά στη νεολαία, αφήνουμε να περνάνε ιδεοληψίες ότι αν σκοτώσουμε 10 μπάτσους θα αλλάξει η κοινωνία. Σπάμε 10 περίπτερα, καίμε 30 αυτοκίνητα, σκοτώνουμε και ένα φουκαρά που φυλάει σκοπιά για 700 ευρώ κι αυτό είναι επαναστατική πράξη. Ε, δεν είναι. Ακόμα και άνθρωποι στην Αριστερά τους οποίους σεβόμαστε και πιστεύουμε, όταν τα γκάλοπ άρχισαν να τους δίνουν αυτά τα τρελά ποσοστά, έδειξαν άλλο πρόσωπο. Εμφάνισαν μία έπαρση, μία οίηση που δεν την περίμενα. Αυτό όσον αφορά τον Συνασπισμό. Όσον αφορά το ΚΚΕ, αυτό το αδιακρίτως και εκ του ασφαλούς “όχι σε όλα” καταλήγει να είναι εκτός πραγματικότητας. Ok “όχι σε όλα”, αλλά ναι σε τι;».

Γνωστός για τις πολιτικές του απόψεις είναι ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο οποίος τις εκφράζει τόσο μέσω συνεντεύξεων όσο και social media. Χαρακτηριστική ήταν η φράση που έγραψε στο Τwitter: «Όπως τα λέει ο Προκοπάκης έχουν τα πράγματα. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Μόνη ελπίδα ο Τόμσεν». Όπως και: «Μέρα μεσημέρι 5 μέτρα από τη στάση του τραμ ληστέψανε με μαχαίρι 4 14χρονα. Ηλίθιοι γιαουρτώνουνε τον Καμίνη. Κρετίνοι δέρνουν βουλευτή»… «Ήρθε ο επίτροπος, η πατρίδα μου τον υποδέχτηκε με τη μέθοδο μπαλαμούτι, έφυγε. Ελπίζω στους ξένους πλέον»…

«Ο δρόμος προς τον παράδεισο κατά τον ΣΥΡΙΖΑ: το δημόσιο να μείνει όπως είναι». Στο ίδιο ύφος είχε μιλήσει στην ATHENS VOICE και o Νίκος Πορτοκάλογλου: «Οι γαλάζιοι και πράσινοι γιατροί μας, μέσα από τους τσακωμούς και τις ατζαμοσύνες, μας έφτασαν στην εντατική και τώρα έρχεται ο κόκκινος γιατρός για να μας ξαποστείλει», «Για μένα οι δυνάμεις κατοχής ήταν οι ίδιοι οι Έλληνες στα 30 αυτά χρόνια, η κακή πλευρά του Έλληνα που κατέστρεψε τη χώρα. Μια χώρα όπου δεν αναγνωρίζεται η προσωπικότητα και η δουλειά, αλλά οι συγγενικές ή κομματικές σχέσεις. Αυτή η μεσαιωνική και μαφιόζικη νοοτροπία ήταν οι δυνάμεις κατοχής. Αυτό που μας υποδεικνύουν οι ξένοι και μας λένε ότι πρέπει να αλλάξετε, είναι αυτό που έπρεπε να κάναμε μόνοι μας. Εμάς μας φταίει ο γιατρός που κάνει διάγνωση και μας δίνει το οδυνηρό φάρμακο».

Παρόμοιες είναι οι απόψεις και του συναδέλφου του Φοίβου Δεληβοριά, ο οποίος συχνά τοποθετείται για τη λάθος στάση των πολιτών, αλλά και την τάση κάποιων συναδέλφων του Τwitter –όπως έχει πει– να λαϊκίζουν, αλλά και ο πετυχημένος σεναριογράφος και σκηνοθέτης Μιχάλης Ρέππας. Πριν λίγο καιρό έλεγε σε συνέντευξη στον FLASH: «Δυστυχώς, στην Ελλάδα επικρατεί ένας αριστερόστροφος λαϊκισμός.

Κινδυνεύεις να θεωρηθείς αντιδραστικός, ρατσιστής ή υπερσυντηρητικός, αν πεις μία αλήθεια που δεν χαϊδεύει ή δεν γλείφει αυτιά», ενώ σχολιάζοντας τις επιθέσεις σε πολιτικούς: «Είναι ο καινούργιος παρακρατικός φασισμός. Κατάφωρα φασιστική νοοτροπία, όπως φασιστική νοοτροπία είναι να μην τηρούνται οι νόμοι. Δημοκρατία σημαίνει έχω τη δυνατότητα να αλλάξω ένα νόμο. Δεν σημαίνει καταπατώ το νόμο». Για τα κακώς κείμενα στη χώρα μας τοποθετείται συχνά και ο Γιάννης Μπέζος, ο οποίος ανέκαθεν εξέφραζε φιλο-μεταρρυθμιστικές απόψεις πριν ακόμα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΔΗΜΑΡ.

Στην πολυκατοικία της Χ.Α.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν έχει δηλώσει μέχρι σήμερα σαφώς ότι στηρίζει τη Χ.Α. Ωστόσο, υπάρχουν ένοικοι της πολυκατοικίας ή έστω γείτονες. Ο Νότης Σφακιανάκης έχει δηλώσει πως «η είσοδος της Χ.Α. στη Βουλή είναι απόφαση του ελληνικού λαού και πρέπει να τη σεβαστείτε. Δεν σπάει κανένα στο ξύλο. Σπάνε τους πάγκους σε όποιον δεν έχει άδεια. Μπορεί να πάρουν τα προϊόντα και να τα δώσουν σε φτωχές οικογένειες. Μια χαρά!»

Με σχόλιο στο Facebook στήριξε τη Χ.Α. η νεαρή όμορφη ηθοποιός Ελένη Λιάσκα, η οποία όμως διευκρίνισε στην πορεία ότι είναι κατά της βίας. Από την άλλη, ο γνωστός ερμηνευτής θρησκευτικών ύμνων Πέτρος Γαϊτάνος έχει πει: «Θεωρώ ότι η Χρυσή Αυγή εν μέρει καλά πράττει. Μ’ αρέσει αυτό που κάνει», για να συμπληρώσει «προτιμώ να ξεφύγει λίγο η Χ.Α. παρά να λούζομαι τη χαζοευγένεια των ΜΜΕ και των πολιτικών, οι οποίοι μας έχουν καταστρέψει. Προτιμώ μια Χ.Α. που θα είναι τσαμπουκάδες. Μ’ αρέσει ο τσαμπουκάς της». Καλό Πάσχα!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ