Αρχειο

Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία!

Tα 30 χρόνια της Ελληνο-Γαλλικής Σχολής «Ευγένιος Ντελακρουά» στην Αθήνα

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14186-39956.jpg

του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου

«Eλλάς-Γαλλία-Συμμαχία». Το γνωστό σύνθημα των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων έγινε πράξη από εκείνους που το προώθησαν, Ζισκάρ Ντε Στεν και Κ.Καραμανλή, και στο χώρο της εκπαίδευσης/πολιτισμού. Το 1975, σε μια τότε επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν διακρατική μορφωτική συμφωνία, με την οποία ιδρυόταν στην Αθήνα η Ελληνο-Γαλλική Σχολή (LFH) Ευγένιος Ντελακρουά. Η Σχολή, αφού φιλοξενήθηκε τα πρώτα χρόνια στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου στην οδό Σίνα, (όπου σε περιορισμένη μορφή λειτουργούσε από το 1954) μεταφέρθηκε το 1981 σε δικές της εγκαταστάσεις στην Αγ.Παρασκευή. Και εκεί είναι που διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σειρά από πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, για να γιορταστούν τα 30 χρόνια λειτουργίας της Σχολής στο σημερινό της περιβάλλον και με την τελική μορφή που έλαβε.

Κορύφωση, αν και όχι ολοκλήρωση, των εκδηλώσεων ήταν η Τρίτη 3 Μαΐου. Από το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, γονείς, απόφοιτοι, προσκεκλημένοι και επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους της σχολής, να δουν παρουσιάσεις από την ερευνητική δουλειά των μαθητών και να επισκεφθούν έκθεση από εικαστικούς που υπήρξαν απόφοιτοι (Γιάννη Μαγκανάρη Μάτως Ιωαννίδου, Λέοντα Μιχαήλ, Δημήτρη Ρόκου, Στέφανου Ρόκου, Michèle Broyer-Μαγκανάρη, Ανθής Βαλσαμάκη, Ρενάτα Μένις, Κώστα Χρυσοστομίδη). Πιο αργά, στους υπαίθριους χώρους της Σχολής, οι καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων διπλωμάτες, πολιτικοί, εκπρόσωποι της εκπαίδευσης και του επιχειρηματικού κόσμου και πολλοί άλλοι, απόλαυσαν χορωδίες των μικρότερων μαθητών, μουσικό αφιέρωμα στο Ν.Καββαδία και αποσπάσματα ρόκ όπερας από τους μεγαλύτερους, καθώς και εκτελέσεις από τις τραγουδίστριες, Εύα Kesselring και Εύα Κοτανίδου, απόφοιτες της Σχολής. Η όμορφη βραδιά τελείωσε με πυροτεχνήματα στον ουρανό της Αγ.Παρασκευής.

Η εβδομάδα έδωσε τη δυνατότητα στο αθηναϊκό κοινό να πληροφορηθεί καλύτερα τη λειτουργία ενός σχολείου που ξεφεύγει από το συνηθισμένο είδος των ελληνικών και ξένων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που λειτουργούν στην Ελλάδα και να έρθει σε επαφή με μια Σχολή που είναι το αποτέλεσμα διακρατικής μορφωτικής συμφωνίας. Έτσι, το LFH Eυγένιος Ντελακρουά, συνεργαζόμενο με το Γαλλικό Ινστιτούτο, τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα και άλλους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς Γαλλίας και Ελλάδας, δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές του να έχουν πρόσβαση σε μια εκπαίδευση ποιότητας, βασισμένης στις αξίες και τους θεσμούς του ελληνικού και γαλλικού πολιτισμού. Η Ελληνο-Γαλλική Σχολή επιτρέπει τη φοίτηση μαθητών Ελλήνων, Γάλλων καθώς και άλλων υπηκοοτήτων σε προσχολικά τμήματα και τμήματα δημοτικού που ανήκουν στο γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ για το γυμνάσιο και λύκειο υπάρχει η επιλογή εγγραφής στο ελληνικό τμήμα ή στο αμιγώς γαλλικό. Τα απολυτήρια όλων των τμημάτων τυγχάνουν αναγνώρισης στην Ελλάδα, τη Γαλλία και διεθνώς. Η Σχολή δίνει έμφαση στην ανάπτυξη διαθεματικών πρακτικών μάθησης που βοηθούν την κριτική σκέψη των μαθητών και ασχολείται ιδιαίτερα με την καλλιέργεια τους μέσα από τις τέχνες, τις οποίες χρησιμοποιεί ως διδακτικά εργαλεία με σκοπό την ανάπτυξη ανοικτών πνευματικών οριζόντων και διεθνούς κουλτούρας.

Το LFH «Ευγένιος Ντελακρουά» αποτελεί μέλος του δικτύου των 430 Γαλλικών Σχολείων που βρίσκονται εκτός Γαλλίας, στα οποία σήμερα φοιτούν περισσότεροι από 240.000 μαθητές. Στο Ελληνικό και Γαλλικό Τμήμα φιλοξενεί μαθητές 35 διαφορετικών εθνικοτήτων που προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Οι απόφοιτοι του ανέρχονται μέχρι σήμερα σε 12.000 και πολλοί είναι πλέον διακεκριμένοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, λειτουργοί στο χώρο της επικοινωνίας, του τουρισμού, του πολιτισμού και της διεθνούς πολιτικής σκηνής. (βλ.www.lfh.gr)

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ